Fero Fenič, producent a režisér slovenského pôvodu a Štefan Uhrík zo spoločnosti Febio predstavili program 18. ročníka medzinárodnej prehliadky filmu a videa. Febiofest 2011 sa už tradične skladá najmä z českej časti, ktorá štartuje v Prahe. Následná slovenská putuje neskôr do Bratislavy a ďalších slovenských miest. Festival mal tesne pred tlačovou konferenciou obrovské finančné problémy spôsobené odstúpením prisľúbeného sponzora, čo bude mať aj istý organizačný dopad na priebeh tohoročnej prehliadky i nábor viacerých dobrovolných aktivistov.

Medzi prvými hosťami programu prehliadky organizátori tohoročného Febiofestu potvrdili islandského solitéra F. D. Fridrikssona. Islanďan predstaví svoje odvážne dielo Mama Gogo – autoportrét a ostrú satiru na filmový priemysel. Táto režisérska ikona navštívi festival spolu s inou zaujímavou osobnosťou, významným  americkým kameramanom Edwardom Lachmanom.

V sekcii Novinky svetovej kinematografie sa objaví najnovší film režisérky Sophii Coppolovej Odnikiaľ niekam, ktorý obdržal Zlatého leva v Benátkach. Rovnako aj film Bena Afflecka Mesto, ktorý bol tiež ocenený Zlatým levom v Benátkach.

Osobitú sekciu vytvorili tohoroční organizátori švédskej kinematografii – obdobne ako v minulosti kinematografickému Dánsku, Nórsku či Estónsku. Dramaturg festivalu Štefan Uhrík potvrdil uvedenie výberu špičkových súčasných švédskych diel v digitalizovanej kvalite. Pôjde predovšetkým o filmy režisérov J. Troela, H. Holma či T. Saleha spolu s dielami klasických tvorcov Ingmara Bergmana a Alfa Sjöberga. Do tretice sekcia Febiofestu Svetová panoráma tento rok ponúka napríklad dielo Soul Boy – zaujímavý debut Afričanky Hawy Essumanovej.

O víťazoch tohoto ročníka bude rozhodovať ako obvykle laická divácka porota, ktorú vyberú zo záujemcov prihlásených na webe www.febiofest.cz, kde nájdete aj doplňujúce či podrobné aktuálne informáie o programe a jeho tvorcoch, či doprovodný kultúrny program. Febiofest 2011 sa v Prahe koná v termíne od 24. marca do 1. apríla.