Z filmu Blade Runner 2049 © Sony Pictures Releasing International Z filmu Blade Runner 2049 © Sony Pictures Releasing International

Pokračovanie filmu Blade Runner príde do kín 5. októbra. Pred tým nám tvorcovia ponúknu tri krátke filmy, ktoré zaplnia medzery medzi kultovou klasikou a jej pokračovaním.

Film Ridleyho Scotta z roku 1982 sa odohráva v roku 2019, Blade Runner 2049 – ako názov napovedá – o tridsať rokov neskôr. Režisér celovečerného pokračovania, Denis Villeneuve, požiadal troch kolegov, aby sa chopili významných epizód, ktoré predchádzajú udalostiam z jeho snímky.

V ňom Ryan Gosling ako dôstojník losangelskej jednotky blade runnerov, ktorá chytá rebelujúcich androidov, odhaľuje dlho skrývané tajomstvá, ktoré ho zavedú až k postave Ricka Deckarda, ktorého v pôvodnom filme stvárnil Harrison Ford.

Z filmu Blade Runner 2049 © Sony Pictures Releasing International

Prvý uverejnený krátky sequel s názvom 2036: Nexus Dawn zostal, takpovediac, v rodine. Režíroval ho syn Ridleyho Scotta, Luke Scott. Niander Wallace, ktorého hrá Jared Leto, sa v ňom snaží docieliť zrušenie trinásť rokov trvajúcej prohibície uvalenej na replikantov. Tá bola podľa všetkého zavedená po udalosti, ktorú nazývajú The Blackout, čo sa dá preložiť ako Výpadok. (Video je vložené na konci článku.)

Luke Scott za sebou nemá rozsiahlu kinematografiu, priestor dostal najmä pod dohľadom svojho otca. V roku 2012 nakrútil napr. 3-minútový kraťas, ktorý poslúžil ako profil androida Davida z otcovej reštartovanej série Votrelcov a ako režisér sa podieľal aj na videách, ktoré sprevádzali kinodistribúciu filmu Votrelec: Covenant.

Existuje dokonca malý náznak potenciálneho spojenia votrelcovho univerza so svetom v blade runnerov. Jeden z bonusových materiálov posledného filmového Votrelca na DVD totiž spomína postavu Eldona Tyrella, šéfa spoločnosti Tyrell Corporation, ktorá vyrábala replikantov za čias mladého Harrisona Forda. Kto vie, možno sa s nami Ridley Scott len svojsky zahráva.