Festival POCITY 2016 © Dávod Doroš Festival POCITY 2016 © Dávod Doroš

V poradí ôsmy ročník prešovského filmového festivalu POCITY FILM 2017 sa uskutoční od 10. do 15. októbra v Prešove. Premietať sa bude v kinách Scala a Cinemax, v centre nezávislej kultúry Wave a v kaviarňach Christiania i Čukoláda. Môžete sa tešiť na šesť dní plných filmových projekcií, od klasiky až po premiéry filmov za účasti hostí, workshopy, koncerty či snímky mladých tvorcov z Prešova a východného Slovenska.

Festival si každoročne kladie za cieľ dať priestor práve rodákom z Prešova či filmom, ktoré sa v tomto meste nakrúcali. Nebude tomu inak ani tento rok. Azda najočakávanejším filmom tohto ročníka bude BARS DOBRÝ FILM. Predpremiéra dlhometrážneho dokumentárneho prierezu scény v muzikantskom meste prechádza krížom krážom rôznymi obdobiami, žánrami, úspešnými i tými menej úspešnými aktérmi, ktorí v rozličnej miere spôsobili, že sa z metropoly Šariša stal hudobný fenomén. Film osobne uvedú jeho tvorcovia: Ján Stračina, Michal Frank, Róbert Kočan a Tomáš Telepák.

K ťahákom festivalu bude patriť aj nový slovenský film NINA, príbeh 12-ročného dievčaťa, ktorého rodičia sa rozvádzajú. „Stáva sa akousi bežnou vecou, že dieťa prestane mať jednu rodinu, jeden pevný základ a jeden domov. Začína žiť dva životy v dvoch domovoch, oddelene u mamy a otca. Ako to však prežíva? Ako sa cíti? Častokrát sa na to pozeráme len vlastnými, dospeláckymi očami. Preto som chcel vplávať do života dieťaťa, pochopiť ho a prežiť jeho pocity v neľahkom období rozchodu vlastných rodičov,“ vysvetľuje Juraj Lehotský, ktorý film NINA uvedie osobne so strihačom Radom Dúbravským, pochádzajúcim taktiež z Prešova.

Pocity Film 2017 poteší aj fanúšikov Pavla Barabáša. Jeho najnovší film VÁBENIE VÝŠOK premietne ešte pred jeho oficiálnym uvedením do kín. Projekciu nových slovenských filmov doplní ešte dvojica filmov OUT režiséra György Kristófa a ŽLTÁ animátorky Ivany Šebestovej. Film OUT je odyseou päťdesiatročného Ágostona, ktorý sa vydáva na cestu po Východnej Európe s nádejou získať prácu a splniť si svoj sen o chytení veľkej ryby. Počas svojej cesty sa dostáva do čoraz viac bizarných situácií, kde stretáva priateľskú ženu, Rusa s nepriateľskými zámermi a smutného vypchatého zajaca bez uší.

Sekcia PREŠOV 770 je zostavená pri príležitosti osláv 770. výročia prvej písomnej zmienky o meste Prešov. „O hygienickej výstave v Prešove, otvorení divadla či spustení prvého vlakového spojenia na trati Kysak – Prešov alebo o tom, že konečne dostávame mäso z cudziny, budú krátke šoty, ktoré sa nám podarilo získať vďaka podpore Slovenského filmového ústavu. Našim zámerom je priblížiť Prešovčanom a návštevníkom festivalu históriu, život a premeny mesta počas rôznych režimov od roku 1943 až po rok 1980 prostredníctvom šotov z Filmových týždenníkov,“ uviedla dramaturgička festivalu Nina Šilanová.

Tohtoročnou novinkou bude aj premietanie kompletnej minisérie z dielne Českej televízie – satirickej komédie KOSMO, ktorú diváci uvidia v úvodný deň festivalu.

Premiéru bude mať v Prešove aj niekoľko ďalších krátkometrážnych filmov domácich tvorcov. SÍDLISKOVÁ POVIEDKA Michala Kunesa Kováča či NOČNÁ HRA Andreja Hofera. V sekcii Domáce kraťasy sa predstaví ďalších osem tvorcov z východu, ktorí prídu svoje filmy osobne uviesť.

Organizátori tento rok pozvali ako hlavného hosťa človeka, ktorý bol s mestom a filmom dlhé roky spojený. Igor Slivenský roky viedol filmový klub v dnes už neexistujúcom kine Klub. „Veľmi často si spomínam na tie nezabudnuteľné chvíle, keď sme v našom Klube filmového diváka mohli uviesť niečo, čo nepatrilo k bežnej, komerčnej distribúcii. Večery spojené s velikánmi svetovej kinematografie Fellinim, Bergmanom, ale aj Kieslowskim alebo Tarkovskym patrili k nezabudnuteľným. Nikdy nezabudnem na tie dlhé rady pred pokladňou kina i na nekonečné rozhovory po filmoch, na mojich milých klubistov. Kdekoľvek vo svete ich stretnem, stále sa máme o čom rozprávať… A to je krásne!“ spomína na zlaté časy filmovej éry v Prešove Slivenský.

Festival do Prešova prinesie aj niekoľko zahraničných titulov oceňovaných tvorcov. Vynikajúcu iránsku snímku KLIENT Asgara Farhadiho, posledný film jedného z najvýznamnejších poľských režisérov Andrzeja Wajdu ODRAZY o slávnom maliarovi Wladyslawovi Strzeminskom, ktorý odmietne robiť umelecké kompromisy, a tak sa stane prenasledovaným, vylúčia ho z univerzity a jeho obrazy sú strhané zo stien galérií.

Výtvarnému umeniu bude patriť aj originálny film S LÁSKOU VINCENT. Poľská režisérka a kritička umenia Dorota Kobiela nakrútila v spolupráci s britským producentom Hughom Welchmanom prvý film, vytvorený len z olejomalieb umelca. Autorka vyrozprávala životný príbeh Vincenta van Gogha prostredníctvom spomienok ľudí okolo neho. Výsledkom je mnohovrstevný portrét plný rozporuplných emócií. Ťahákom by mali byť aj filmy ŠTVOREC švédskeho režiséra, a tohtoročného víťaza z festivalu Cannes, Rubena Östlunda, či kontroverzné dielo českého dokumentaristu Víta Klusáka SVET PODĽA DALIBORKA, ktorý je filmovým portrétom autentického českého muža z Prostějova, ktorého štáb sledoval počas dvoch rokov.

Piatok 13. bude aj špeciálne nočné premietanie uleteného zombie hororu ÚTOK ZOMBÍKOV V KOŽENÝCH NOHAVICIACH, v ktorom si hlavnú úlohu zahrala ďalšia Prešovčanka Gabriela Marcinková. V sekcii Archívne Pocity uvidia diváci dnes už kultové diela PLECHOVÝ BUBIENOK Volkera Schlöndorffa.

Akcia občianskeho združenia PO.CITY sľubuje počas všetkých šiestich dní premietania v prešovskom kine Scala, Cinemaxe, v centre nezávislej kultúry Wave a v kaviarňach Christiania a Čukoláda atraktívnu ponuku aj pre najnáročnejších milovníkov filmu.

Viac informácií a podrobný program bude čoskoro zverejnený na www.po-city.sk.

Realizáciu projektu finančne podporili: Audiovizuálny fond a Mesto Prešov.