V stredu 16.3.2011 o 19:00 sa v priestoroch Východoslovenskej galérie na Hlavnej 27 v Košiciach otvoria brány nového kina Biograf. Kinosála, kde prechodne sídlil dlhoročný filmový klub CINEFIL sa tak stáva miestom prevádzky jeho nástupcu. Súčasťou otváracieho večera bude premietanie filmu. Názov otváracieho filmu, však zostáva prekvapením.

Dramaturg Biografu Martin Kováčik o otváracom filme povedal: “Myslím, že si diváci prídu na svoje. Jedná sa totiž o veľmi kvalitný film, ktorý bol na Slovensku premietaný len párkrát. Film je výnimočný v celosvetovom merítku, v našom mestkom však tým, aké silné osobné väzby má jeho tvorca na Košice.” Po premietaní sa otváracia oslava presunie do Tabačky Kulturfabrik na Gorkého 2, kde sa všetci budú môcť zabaviť na tematickej Stredávke.

Dramaturgia kina Biograf ponúkne alternatívu ku komerčnej ponuke multiplexov. Za projektom Biografu stoja bývalí organizátori FK Cinefil, ktorí takto štartujú novú etapu diania kinematografie v Košiciach. Oproti sterilnému prostrediu komerčného kina, kde sa filmy premietajú “ako na bežiacom páse” je takýto filmový klub osviežením s ambíciou byť filmovým centrom mestskej kultúry, kde si prídu na svoje nároční diváci, rodiny s deťmi, tí, ktorí hľadajú zábavu pri dobrom filme, ale aj mnohí iní. Čoskoro ponúkne i predaj filmovej literatúry, filmových nosičov, malú kaviareň a iné aktivity spojené s filmovým umením.

Pod hlavičkou Biografu sa pripravujú ďalšie netradičné formy prezentácie filmových diel a neplánujú ostať len v kinosále. Tými budú napriklad Filmová noc, Tajné kino, Videostop, Kinofonik či Divácka volenka. Pripravený je aj cyklus premietaní pre stredné a základné školy, ako aj filmové nedele pre detia filmové diskusie, či iné audiovizuálne projekty.

Viac o dianí v Biografe sledujte na www.bioke.sk.