Fjodor Bondarčuk, syn slávneho ruského režiséra Sergeja, sa preslávil aj mimo domáceho prostredia najmä svojim prvým filmom 9. rota z roku 2005 o ruskej invázii do Afganistanu. Na tento úspech po kvalitatívnej stránke už nedokázal nadviazať. V Rusku mu však situácia praje, má totiž blízko k vedeniu krajiny. V minulom roku uviedol do kín epickú snímku Stalingrad za 30 miliónov dolárov, čo sú na pomery ruského filmu neskutočné peniaze.

Aktuálne sa Fjodor Bondarčuk ako režisér spomína pri dvoch filmoch. Prvých je filmová adaptácia románu Winter Queen spisovateľa Borisa Akunina, ktorá vzniká aj s podporou amerických a britských producentov. Kriminálna a historická dráma by mala byť hotová o dva roky a jednu hlavných úloh stvárni Milla Jovovich. Príbeh sa odohráva v 19. storočí a točí sa okolo samovraždy talentovaného vysokoškolského študenta. Najprv jasný prípad sa však komplikuje a prerastá do medzinárodného spiknutia.

Druhý film je o niečo zaujímavejší. Najmä preto, že ide už priamo o hollywoodsku produkciu, ktorá bola dlho očakávaná. Už 10 rokov pripravuje štúdio Warner Bros. pokračovanie svojho úspešného titulu Trója (Troy, 2004) pod názvom Odysseus. To, čo aj po tak dlhej dobe pôjde o priame pokračovanie nie je isté, skôr asi nie. Každopádne má však ísť o veľkovýpravnú adaptáciu rovnomenného Homerovho eposu. Napísaním scenára bol poverený Jeremy Doner, ktorý rozbiehal úspešný seriál The Killing. Premiéra je naplánovaná na rok 2017.

Tento zámer vyzerá trochu zvláštne, či riskantne. Fjodor Bondarčuk nie je práve zárukou kvalitného filmu, i keď môžeme predpokladať, že americká produkcia si veci dokáže postrážiť a vyťažia z neho to najlepšie. Svojim prvým filmom dokázal, že na to má. V amerických filmových médiách sa špekuluje, že motivácia v jeho angažovaní spočívala v jeho popularite v Rusku a Číne, čo sú aktuálne trhy, na ktorých sa snažia Američania aktívnejšie presadzovať. Mimochodom aj Trója zarobila výrazne viac mimo USA.