12. Medzinárodný filmový festival Bratislava, ktorý sa konal v dňoch 5. – 11. novembra, ocenil priamo alebo na svojich sprievodných podujatiach aj slovenských filmových profesionálov a osobnosti.

Mimoriadne ocenenie za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii získal český režisér Jan Švankmajer, ktorý na svojich posledných projektoch spolupracuje nielen so slovenskými hercami a slovenským kameramanom Jurajom Galvánkom, ale takisto sú slovenskými koprodukciami. Jeho posledný film – so slovenskou účasťou – Prežiť svoj život (2010) mal svoju medzinárodnú premiéru na MFF Benátky.

Cenu FILM EUROPE AWARD za úspešnú prezentáciu slovenského filmového umenia v zahraničí získal herec Marko Igonda, hlavný predstaviteľ filmu Legenda o lietajúcom Cypriánovi (r. Mariana Čengel Solčanská, 2010). Marko Igonda reprezentoval Slovensko aj ako Shooting Star 2008, počas MFF Berlinale.

Pamätnú dlaždica na Filmovom chodníku slávy, ktorú udeľujú MFF Bratislava a Hlavné mesto SR Bratislava získala herečka Mária Kráľovičová.

Cenu divákov získal kanadský film Modra (r. Ingrid Veninger, 2010), ktorého dej sa odohráva v mestečku Modra a ktorého režisérka je pôvodom zo Slovenska. Film bol zarardený do sekcie Made in Slovakia, v ktorej sa prezentovala najnovšia domáca tvorba.

Počas 12. MFF Bratislava sa vyhlásili výsledky scenáristickej súťaže Ceny Tibora Vichtu. Víťazom v kategórii Celovečerný hraný film sa stal scenár Romana Hríbika Plánky, v kategórii Internetový seriál (do 5 minút) vyhral scenár Hlavičky z lavičky Tonyho Gaala a v kategórii Hraný komediálny seriál zvíťazil scenár Hifi Jany Sýkorovej.