V nových priestoroch bývalého kina Nivy v budove Spoločenského domu Nivy na Súťažnej 18 odštartuje v októbri svoju v poradí už 21. sezónu FK Nostalgia. Ide o azda posledné z bratislavských kamenných kín, ktoré si zachovalo svoj pôvab a nostalgiu so všetkým, čo k tomu patrí i po viac ako 50 rokoch od svojho vzniku. Kinosála s kapacitou 300 miest i vestibul sú aktuálne vymaľované, klasické kinosedačky sú opravené, v sále prebehla elektrorekonštrukcia i všetky potrebné kinotechnické práce. Plátno s rozmermi 8,5 x 4,6 metra sa bude k divákom pred predstaveniami približovať pomocou unikátnej konštrukcie na kolieskach.

Premietať sa bude vždy v stredu, štvrtok a piatok o 19:30 hod.

„Chceme v nových priestoroch záujemcom o filmové umenie naďalej ponúkať to, čo doteraz – významné a nevšedné diela klasického i moderného filmu určené pre veľké filmové plátno,“ hovorí Peter Gavalier, staronový dramaturg Nostalgie, ktorá 7. októbra 2011 zavŕši rovné dvadsaťročie svojej existencie, počas ktorej uviedla viac ako 4 500 filmových predstavení s celkovou návštevnosťou vyše 530 000 divákov.

Otváracím predstavením novej sezóny v Nostalgii bude v stredu 12. októbra kultový Kabinet doktora Caligariho Roberta Wieneho so živou sprievodnou hudbou v podaní skupiny Kamoško & Kokosko. Klasický nemý fantastický horor o šialenom riaditeľovi ústavu pre choromyseľných, považovaný za prvé majstrovské dielo nemeckého expresionizmu, je súčasťou dlhodobého vzdelávacieho cyklu Nostalgie „Legendy filmu“, kam patrí i jedno z najslávnejších diel v dejinách kinematografie, legendárna Felliniho Cesta, sugestívny príbeh dvojice potulných artistov, líčený s poetickou melanchóliou ich biedou poznamenaného kočovného života. Dve žijúce herecké legendy francúzskeho filmu Catherine Deneuve a Gérard Depardieu sa predstavia v novej komédii Francoisa Ozona Profesionálna manželka, ktorej dej sa odohráva v 70. rokoch v mestečku Sainte-Gudule.

Nostalgia má vytvorený osobitý vzťah k súčasnej severskej kinematografii, ktorá bude mať zastúpenie aj v jej októbrovom programe. Diváci sa môžu tešiť na Lepší svet dánskej režisérky Susanne Bier, tohtoročným Oscarom za najlepší cudzjazyčný film ocenený príbeh dvoch rodín, ktorých osudy sa náhodne spoja, ale aj na „krásny film o konci sveta“ Melanchólia z dielne permanentného severského provokatéra Larsa von Triera, ktorého hlavná predstaviteľka Kirsten Dunst získala Cenu pre najlepšiu herečku na MFF Cannes 2011, či najnovšiu nostalgickú tragikomédiu známeho islandského tvorcu Dagura Káriho Dobré srdce.

V ponuke Nostalgie už tradične nebudú chýbať ani najnovšie slovenské a české snímky. Režisér Martin Šulík si odniesol za hamletovský príbeh z východoslovenskej rómskej osady Cigán Zvláštnu cenu poroty z MFF Karlovy Vary 2011. Nový film Jana Hřebejka Nevinnost s Ondřejom Vetchým v hlavnej úlohe rozpráva o najrôznejších podobách lásky i o tom, že cesta z vrcholu na absolútne dno môže byť veľmi krátka. Iba 24-ročný talentovaný tvorca Tomáš Řehořek nakrútil už svoj tretí celovečerný film Czech Made Man, čiernu komédiu s Janom Budařom v úlohe podvodníka Jakuba Vránu, ktorý sa zo žižkovského outsidera dokázal vypracovať počas uplynulého dvadsaťročia na multimilionára.

Popri začiatku novej sezóny FK Nostalgia v ex-kine Nivy zahájil už v septembri svoju činnosť aj alternatívny FilmBar Nostalgia v sále KC Dunaj na Námestí SNP (4. poschodie Domu odievania), ktorý každý utorok o 19:00 hod. ponúka DVD projekciu, dramaturgicky orientovanú na artový a autorský film. V netradičnom priestore, ponúkajúcom možnosť občerstvenia v bare i sedenia či ležania v tulivakoch pred plátnom, by mal dominovať „nezávislý duch“ v rôznych podobách aj žánroch. V októbri FilmBar Nostalgia uvedie bláznivú fínsku čiernu komédiu Miku Kaurismäkiho Dom košatej lásky o tom, prečo je ľahšie mať partnera na celý život, skvostný poviedkový film Waynea Wanga Smoke, ktorý je mozaikou neobyčajných príbehov niekoľkých ľudí, stretávajúcich sa u majiteľa obchodíka s tabakom v Brooklyne, a montypythonovsky hravú a vtipnú fantasy Terryho Gilliama Zlodeji času, v ktorej sa miešajú mýty a legendy s absurdnými výjavmi z dejepisu.

Októbrový program FK Nostalgia v ex-kine Nivy:

12.10./19:30 KABINET DOKTORA CALIGARIHO Robert Wiene, Nem., 1920
+ sprievodná hudba k filmu KAMOŠKO & KOKOSKO + HOSTIA live!
13.10./19:30 CIGÁN Martin Šulík, SR/ČR, 2011
14.10./19:30 PROFESIONÁLNA MANŽELKA Francois Ozon, Fr., 2010
19.10./19:30 LEPŠÍ SVET Susanne Bier, Dán./Švéd., 2010
20.10./19:30 CESTA Federico Fellini, Tal., 1954
21.10./19:30 CZECH MADE MAN Tomáš Řehořek, ČR, 2011
26.10./19:30 MELANCHÓLIA Lars von Trier, Dán./Švéd./Fr., 2011
27.10./19:30 NEVINNOST Jan Hřebejk, ČR, 2011
28.10./19:30 DOBRÉ SRDCE Dagur Kári, Island/Dán., 2009

Októbrový program FilmBar Nostalgia v KC Dunaj:

11.10./19:00 DOM KOŠATEJ LÁSKY Mika Kaurismäki, Fín., 2009
18.10./19:00 SMOKE Wayne Wang, Nem./USA/Jap., 1995
25.10./19:00 ZLODEJI ČASU Terry Gilliam, Brit., 1981

Viac info o programe na www.nostalgia.sk.