O hraniciach okolo nás, ale i v nás hovoria nové filmy americkej nezávislej ikony Jima Jarmuscha i mladého slovenského dokumentaristu Jara Vojteka. Jarmuschove kriminálne road-movie HRANICE OVLÁDANIA prináša príbeh osamelého muža, ktorý svojmu poslaniu podriaďuje doslova všetko. Jeho púť pripomína sen, ktorý možno nemá zmysel, ale zdanie klame a pod povrchom pokojnej hladiny sa odohráva viac, ako sa na prvý pohľad zdá. Vojtekov dokument HRANICA hovorí o nezmyselnej hranici, ktorá v roku 1946 rozdelila dedinu Slemence i ľudské osudy na dlhé desaťročia. Sugestívny film zobrazuje trpkú skúsenosť jej obyvateľov, ktorí na najstráženejšej hranici Európskej únie snívajú svoj sen o jej otvorení.

Druhým slovenským filmom v novembrovej ponuke Nostalgie je , výpravný veľkofilm v spoluréžii svetoznámej poľskej režisérky Agnieszky Holland, ktorý sa snaží ukázať, aké boli reálne osudy charizmatického mladíka z Terchovej. Príbeh Juraja Jánošíka sa stal legendou o mladom zbojníkovi, ktorý bohatým bral a chudobným dával. Zaujímavé historické, ale i umelecké porovnanie ponúka najslávnejší epos legendárneho klasika Akiru Kurosawu SEDEM SAMURAJOV, dobrodružný príbeh odohrávajúci sa na konci 16.storočia v Japonsku. Aby dokázali čeliť prepadnutiam lupičských bánd, najímajú si obyvatelia jednej dediny na svoju ochranu sedem potulných samurajov, ktorých motívy sa počas boja s banditami menia: zatiaľ čo spočiatku bojovali pre peniaze a slávu, postupne sa stavajú na stranu roľníkov.

Kurosawov film neodmysliteľne patrí do zlatého fondu kinematografie, z ktorého Nostalgia ponúkne v novembri svojim návštevníkom aj niekoľko ďalších snímok. Dve z nich budú mať záujemci o moderné filmové umenie možnosť uvidieť naposledy na filmovom plátne: kolosálne expresionistické dielo METROPOLIS Fritza Langa, patriace medzi klasické snímky žánru sci-fi, je príbehom o zmechanizovanom svete 21. storočia, ktorý sa odohráva v mrakodrapovom veľkomeste – a legendárny Felliniho film SLADKÝ ŽIVOT s nezabudnuteľným Marcellom Mastroiannim v úlohe mladého bulvárneho novinára, sliediaceho po škandáloch rímskej bohémskej spoločnosti, je majstrovskou meditáciou odhaľujúcou neschopnosť medziľudskej komunikácie.

Medzi súčasných klasikov určite patrí Emir Kusturica, z ktorého tvorby Nostalgia v novembri uvedie hneď dva tituly: sugestívnu fresku o strete modernej civilizácie s tradičnou kultúrou svojrázneho etnika DOM OBESENCA, ktorá je baladickým filmom o láske, rómskej duši, túžbe po slobode, biede i bohatstve života – a smutnú komédiu OTEC NA SLUŽOBNEJ CESTE s podtitulom „milostný historický film“, ktorá je kusturicovským mixom erotiky, politiky a smiechu cez slzy. Za novodobú klasiku sa považuje i film Darrena Aronofského REQUIEM ZA SEN, strhujúca dráma štyroch ľudí, ktorí prepadnú závislosti na návykových látkach, prinášajúca na plátno poéziu poníženia a utrpenia.

Z aktuálnych artových titulov nebudú v novembri v Nostalgii chýbať NEHANEBNÍ BASTARDI Quentina Tarantina, ľahko brutálne rozprávanie jedného z najkontroverznejších režisérov súčasnosti o neobvyklej elitnej vojenskej jednotke, ani festivalový hit TULPAN Sergeja Dvorcevoja, úsmevný príbeh o mladom pastierovi, ktorý si v rozľahlej kazašskej stepi hľadá nevestu, či svieža komédia Sama Mendesa VŠADE DOBRE, PREČO BYŤ DOMA o mladom páre, ktorý cestuje naprieč Amerikou, alebo najnovší film Francoisa Ozona RICKY, neobyčajný príbeh výnimočného dieťaťa, v ktorom sa miešajú prvky komédie, drámy a fantasy.

Dve snímky budú zastupovať i súčasnú českú kinematografiu: najočakávanejší český film roka NORMAL Juliusa Ševčíka je šokujúcim psychothrillerom podľa skutočného príbehu sadistického sériového vraha Petra Kurtena, geniálneho zločinca prezývaného v 20. a 30. rokoch minulého storočia „upír z Düsseldorfu“ – a Českými levmi za najlepší film roka i réžiu ocenená dráma Petra Zelenku KARAMAZOVI vznikla na motívy nesmrteľného Dostojevského príbehu otcovraždy, v ktorom sa pod kriminálnou zápletkou o ľudskej nízkosti riešia existenciálne otázky straty viery a spásy ľudskej duše.

PROGRAM FK Nostalgia – NOVEMBER 2009

02.11. po NORMAL Julius Ševčík, ČR/Maced., 2009
04.11. st METROPOLIS Fritz Lang, Nem., 1926 (uvádzame naposledy!)
05.11. št NEHANEBNÍ BASTARDI Quentin Tarantino, USA/Nem., 2009
06.11. pi TULPAN Sergej Dvorcevoj, Kazach./Nem., 2008
09.11. po OTEC NA SLUŽOBNEJ CESTE Emir Kusturica, Juhosl., 1985 (uvádzame naposledy!)
11.11. st REQUIEM ZA SEN Darren Aronofsky, USA, 2000
12.11. št JÁNOŠÍK. PRAVDIVÁ HISTÓRIA Agnieszka Holland a Kasia Adamik, SR/Poľ./ČR, 2009
13.11. pi JÁNOŠÍK. PRAVDIVÁ HISTÓRIA Agnieszka Holland a Kasia Adamik, SR/Poľ./ČR, 2009
16.11. po SEDEM SAMURAJOV Akira Kurosawa, Jap., 1954
18.11. st HRANICE OVLÁDANIA Jim Jarmusch, USA/Špan., 2009
19.11. št HRANICE OVLÁDANIA Jim Jarmusch, USA/Špan., 2009
20.11. pi VŠADE DOBRE, PREČO BYŤ DOMA Sam Mendes, USA/Brit., 2009
23.11. po KARAMAZOVI Petr Zelenka, ČR/Poľ., 2008
25.11. st DOM OBESENCA Emir Kusturica, Juh., 1988
26.11. št HRANICA Jaroslav Vojtek, SR, 2009
27.11. pi RICKY Francois Ozon, Fr./Tal., 2009
30.11. po SLADKÝ ŽIVOT Federico Fellini, Tal./Fr., 1960 (uvádzame naposledy!)