Tento týžden bol týždňom slovenských seriálov. Dva už zavedené a medzi divákmi úspešné sa dočkali svojich druhých sérii a najmä odštartovali tri úplne nové. V dnešnom už treťom pokračovaní článku Nové slovenské seriály sa na ne pozrieme bližšie. Plánovite vydávame tento raz informácie o nových seriáloch až potom, čo sa objavili vo vysielaní, aby sme ich mohli už aj trochu zhodnotiť.

Slovenskej televízii sa konečne podarilo rozbehnúť aspoň jeden plán ohľadom pôvodnej seriálovej tvorby. Do vysielania sa prvého septembra dostal jej denný seriál Obchod so šťastím. Obsadenie pôsobilo celkom nádejne. V seriáli účinkuje napríklad Ťáňa Pauhofová, ktorá dlhé roky odmietala seriálove úlohy a po zhliadnutí prvých piatich častí môžeme povedať, že so zmenou postoja mohla radšej ešte počkať. Obchod so šťastím totiž (aspoň zatiaľ) nie je nič iné než katastrofa. Uvidíme ako to pôjde ďalej, ale obávam sa, že seriál by si vyžadoval príliš veľké zmeny v samotnej koncepcii.

Markíza ako jediná slovenská televízia nemá na začiatok sezóny pripravený nový pôvodný seriál. Na novom projekte stále pracuje a do vysielania sa dostane pravdepodobne koncom zimy alebo začiatkom jari. V utorok však boli odpremiérované nové časti seriálov Ordinácia v ružovej záhrade a Priateľky. Seriál Priateľky mimochodom nahradil pôvodne zvažovaný projekt Sestričky, v ktorom mali rovnako hlavné postavy stvárniť Zuzana Tlučková a Marta Sládečková.

Najviac noviniek si pripravila televízia JOJ, ktorá sa tak stáva televíziu s najväčším počtom slovenských seriálov vo vysielaní. Prvého septembra sme sa v jej réžii dočkali hneď troch premiér. Najprv to bola druhá séria veľmi úspešného denného seriálu Panelák, ktorý je na tom aj po stránke kvality stále lepšie a lepšie. Zaujímave je, že viac priestoru dostáva výborna herečka Diana Mórová a to práve na úkor často kritizovanej Viki Rákovej (zmena je viditeľná už v úvodnej zvučke).

Viki Rákova sa však po boku Andyho Krausa objavila v jeho novom sitcome Kutyil s.r.o.. Ako už názov napovedá je to pokus ešte niečo vytrieskať z úspešných Susedov. To, čo sme však mali možnosť vidieť v pondelok večer prekvapilo pravdepodobne mnohých. Kutyil je len kombinácia niekoľkých postáv zo Susedov, rozprávky A, je to! a amerického Kutila Tima. Asi ani netreba zdôrazňovať, že je to veľmi zlý kompilát.

O to nádejnejšie však vyzerá druhá novinka. Ňou je komediálny seriál z policajného prostredia s názvom Profesionáli v podaní Petra Batthyányho (Banán z Mafstory), Luboša Kostelného, Lukáša Latináka, Csongora Kassaia, Heleny Krajčijovej a Jána Krónera. Mohla by z toho byť prinajmenšom veľmi príjemná večerná záležitosť.