Frejm 2019. © Luke Kala

Jeden sa stretáva so svetovými hviezdami, druhý patrí k najpopulárnejším tváram šoubiznisu. Obaja majú čo povedať. 1. apríl 2020 v Kine OKO na Námestí J. Herdu 2 v Trnave prinesie opäť obľúbený študentský festival filmu a videa FREJM, ktorý sa na Fakulte masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave organizuje už tretí rok. Bohatý program festivalu obsahuje tentokrát diskusie so zaujímavými hosťami, prídu Boris Pršo a Juraj Bača. Môžete sa tešiť aj na premietanie súťažných študentských snímok, na filmový kvíz či na afterparty. Vstup je zdarma!

Súťažná sekcia programu je rozdelená do dvoch kategórii. V prvej si svoje diela porovnajú prváci a druháci, v druhej študenti tretieho, štvrtého a piateho ročníka FMK UCM v Trnave. Príspevky môžu tvorcovia prihlasovať do 22. marca 2020.

Vzali sme dobrú myšlienku a posunuli ju na vyšší level

Festival FREJM na fakulte existoval oveľa skôr, než len posledné tri roky, no akosi upadol do zabudnutia. V roku 2018 ho noví organizátori, medzi nimi aj Ján Proner a Ivan Rokošný, znovu nakopli. „Festival si pamätajú starší doktorandi, možno ani tí už nie. Vtedy išlo o skupinu študentov, ktorí sa stretli a púšťali si svoje filmy, navzájom si ich recenzovali. Vzali sme dobrú myšlienku a posunuli ju na vyšší level,“ vysvetľuje Ján Proner. Súťažnú prehliadku študentských filmov sa rozhodli obohatiť o prednášky, diskusie či filmový kvíz.

Organizátori vyzdvihujú fakt, že FREJM nie je len pre študentov UCM. „Otvorený je pre každého, minulý rok sa dokonca prišlo pozrieť aj niekoľko študentov z Bratislavy,“ hovorí Ivan Rokošný. Zaujímavosťou je aj to, že televízie Markíza a Nova nedávno organizovali 12. ročník Noci filmových nádejí. Do širšieho výberu súťaže sa presadilo sedem filmov z FREJM-u, pričom film 7:21:56 Na orbite obsadil v československej konkurencii 3. miesto v kategórii dokument. „Snímky študentov sú teda na úrovni, aj keď FMK nie je primárne filmová fakulta,“ potvrdil Ivan Rokošný.

Súťažné filmy hodnotia pedagógovia FMK venujúci sa audiovízii a dvaja odborníci v tejto oblasti, ktorí nepôsobia na univerzite. „V predošlých ročníkoch festivalu sa prihlásilo vyše 80 filmov,“ povedal Ján Proner, ktorý sa z toľkého záujmu podľa vlastných slov veľmi teší.

Ako sa dostal k svetovým hviezdam?

Po minulých rokoch patrili medzi najznámejších spíkrov Peter Bebjak, režisér úspešného slovenského filmu, Čiara, ktorý v tom čase vyhral na festivale v Karlových Varoch cenu za jeho réžiu. Zaujímavý bol aj Dominik Bari, mladý Košičan, ktorý nakrútil dokumentárny film o Ojmjakone, najchladnejšom obývanom mieste na Zemi. Jeho film bol kvalifikovaný na Oscara, čím sa dostal medzi 80 najlepších svetových dokumentov. „Tento rok sme sa na to pozreli z iného uhla. Chceme dať priestor ďalším oblastiam filmovej tvorby. Príde herec Juraj Bača a novinár Boris Pršo,“ prezradil Ján Proner.

Juraj Bača si zahral v seriáloch ako Búrlivé víno, Rex či vo filme Amnestie, ktorý má 12 nominácii na filmové ceny Slnko v sieti. Na diskusii bude rozprávať o tom, aké je nakrúcanie v leopoldovskej väznici a prečo musel kvôli tejto role podstúpiť špeciálny tréning. Od celebritného novinára Borisa Prša sa dozvieme, aké je to komunikovať so svetovými hviezdami a v čom spočíva jeho práca.

Organizátori navyše pripravujú 24-hodinovú výzvu pre kreatívnych študentov. Ich úlohou bude za jeden deň vymyslieť, nakrútiť a zostrihať krátky film, ktorý ohodnotia odborníci. Okrem toho sa priaznivci FREJM-u večer po festivale stretnú na už tradičnej afterparty v Zelenom kríčku. „Tam budú mať tí, ktorí nestihnú prísť cez deň, možnosť pozrieť si projekciu súťažných filmov. Je toho viac, nechajte sa prekvapiť,“ láka návštevníkov Ivan Rokošný.

Ďalšie aktuálne informácie o festivale nájdete na oficiálnom webe FREJMu, Instagrame a na jeho facebookovej stránke.