Raj na zemi. © ASFK

Už tri desaťročia ako reportér zaznamenáva príbehy ľudí a krajín, ktoré sa zmietajú vo vojnových konfliktoch a krízach. Aký je však jeho osobný príbeh?

Dokumentárny film Raj na zemi, ktorý zachytáva profesionálny aj súkromný osud slovenského novinára a fotografa Andreja Bána, prichádza s trailerom. Po slovenskej premiére na Medzinárodnom filmovom festivale Febiofest zamieri do kín od 19. marca 2020 vďaka Asociácii slovenských filmových klubov.

Oceňovaný režisér Jaro Vojtek sníma prostredníctvom intímnych rozhovorov a spoločných ciest do Iraku, Gruzínska a Kosova Andreja Bána, jeho zápas so samotou či s psychickými problémami ako aj tragické a komplikované príbehy ľudí, ktorí prišli o domov i blízkych.

„S mojim priateľom Andrejom som putoval sám, iba s kamerou, ktorá zachytáva autentické situácie krutých príbehov ľudí vo vojnách, ale aj Andrejovu dušu a jeho vnútorné prežívania a súkromné krízy. Tento film je naším vzájomným dialógom, ale aj dialógom medzi Andrejovým vnútorným svetom a svetom, ktorý ho obklopuje,“ opísal Jaro Vojtek. 

Film tak má dve roviny, ktoré sa prelínajú – prácu reportéra v ťažkých podmienkach vojnových a konfliktných zón a jeho osobné prežívanie, dopady takejto záťaže na jeho súkromie, najbližšie vzťahy, duševný stav.

TRAILER RAJ NA ZEMI:

Film podľa Andreja Bána vznikol ako „vedľajší produkt“ jeho dialógov s kamarátom a režisérom Jarom Vojtekom, ku ktorému chodil v rokoch 2013 až 2015, v časoch depresií, prespávať. „Film je veľmi osobný a úprimný, čo je pre mňa ťažké, ale dúfam, že pomôže a inšpiruje k úvahám iných ľudí, ktorých trápili podobné psychické problémy,“ povedal Andrej Bán.

„Andrej ma pozná ako tvorcu a vie, ako pristupujem k hrdinom mojich filmov. Vie, že mi nejde o bulvarizáciu postáv, ale o odhaľovanie ich vnútorného stavu, názorov na život, úprimné radosti a ich túžby. Je však nesmierne komplikované nakrúcať blízku osobu,“ okomentoval Jaro Vojtek. Myšlienka filmu vznikala pomaly a nenápadne, snímka sa nakrúcala priebežne počas štyroch rokov.

Popri sledovaní života a myšlienok Andreja Bána sa divákovi v Raji na zemi predstavuje aj život v krajinách, kam sa vojnový reportér vracia k hrdinom svojich reportáží – k ľuďom, ktorí vypovedajú o masovom vraždení v Kosove počas vojny na Balkáne, o náboženskom prenasledovaní a úteku z Iraku či k ľuďom, ktorí vyhnaní z domovov žijú celé desaťročia ako utečenci v opustených budovách v Abcházsku. Mnohé z týchto príbehov symbolizujú aj dnešnú tvár Európy.

„Kládol som si otázky, kto sú ľudia, ktorí k nám prichádzajú do Európskej únie, prečo utekajú zo svojich domovov? Je utečenecká kríza naozaj taký ´strašiak´, ako nám ju do hláv vtĺkajú politici?,“ opisuje Jaro Vojtek, ktorý mal pocit, že cez prácu Andreja Bána dokáže odpovedať aj na tieto výsostne aktuálne otázky. „O to viac, že Andrej je neustále na cestách ako utečenci sami a viem, akú veľkú hodnotu má preňho domov. Toto individuálne spojenie so spoločenským problémom utečeneckej krízy dávalo najlepšie východisko odpovedať sebe aj divákom.“

Film vyrobila produkčná spoločnosť MPhilms v koprodukcii s Rozhlasom a televíziou Slovenska.

Raj na zemi bude mať slávnostnú premiéru 13. marca 2020 v Kine Lumière počas MFF Febiofest, deň predtým bude režisér Jaro Vojtek a reportér Andrej Bán naživo diskutovať s festivalovými divákmi v bratislavskom V-klube, debata bude streamovaná online prostredníctvom Denníka N. Tvorcovia film osobne uvedú aj počas ďalších festivalových projekcií 15. marca v Kine Lumière a 16. marca v Kine Mladosť. Raj na zemi je aj jedným zo štyroch titulov z hlavného programu, ktoré posiela Febiofest v rámci festivalových ozvien do 16 slovenských miest. Andrej Bán osobne uvedie film a bude s divákmi diskutovať 16. marca v Banskej Bystrici v Filmovom klube v Múzeu SNP, 23. marca v Kine Iskra v Kežmarku a 24. marca v Kine Tatran v Poprade.

Nový dokumentárny film Raj na zemi sa v svetovej premiére predstavil na jeseň 2019 počas Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Ji.hlava.