Učiteľka, 2016 © PubRes Učiteľka, 2016 © PubRes

Európske filmové ceny každoročne úvodom decembra udeľuje Európska filmová akadémia. Do zoznamu nominácií na jubilejný 30. ročník sa dostali tri celovečerné hrané filmy so slovenskou účasťou. Sú to filmy Učiteľka, komediálna dráma Baba z ľadu a kriminálny triler Agnieszky Holland, Cez kosti mŕtvych.

Učiteľka je jedinou majoritne slovenskou koprodukciou, ktorá sa do výberu dostala. V prípade ostatných dvoch ide o minoritné koprodukcie.

Do výberu sa dostalo 51 snímok z 31 krajín. Spolu sa uchádzajú o ceny až v dvadsiatich dvoch kategóriách, pričom užšie nominácie v piatich hlavných kategóriách – tými sú Európsky film, režisér, herec, herečka a scenárista – budú ohlásené 4. novembra na filmovom festivale v španielskej Seville.

Bába z ledu, 2017

Slávnostné odovzdávanie cien Európskej filmovej akadémie sa bude konať 9. decembra v Berlíne. Ceremoniál je „poloputovný“ – každý druhý rok sa koná v hlavnom meste Nemecka, kde sídli Európska filmová akadémia; každý nepárny ročník, naopak, hosťuje v inom európskom meste.

Vlani sa odovzdávanie konalo v poľskej Wroclawi, ktorá držala titul Európskeho hlavného mesta kultúry. Okrem toho sa ceremoniál zatiaľ úspešne vyhýba krajinám strednej a juhovýchodnej Európy.

Európske filmové ceny odovzdáva Európska filmová akadémia, ktorá ako iniciatíva vznikla v roku 1988, kedy rozdala ocenenia po prvý krát. V tom čase združovala štyridsať filmárov, na čele ktorých stál ako ich prezident Ingmar Bergman. Ich cieľom je stále posúvať európsku filmovú tvorbu vpred. V súčasnosti spája už viac ako tri tisícky filmových profesionálov.