Dokumentárny kanál vysielajúci hrané seriály? Aj to je dnes možné a prekvapivo, je to v tomto prípade posun k lepšiemu. History bol za všeličo kritizovaný už od svojho vzniku v polovici 90. rokov, ale postupne sa vážne odklonil od svojho pôvodného zamerania. Dnes tak jeho obsah tvoria najmä rôzne reality show, pseudoveda (napr. Ancient Aliens) a ďalší obsah, ktorý s históriou nemá nič spoločné. Kvalitné drámy tak v tomto mixe vôbec nevyzerajú zle.

History aktuálne vysiela dva seriály, a to vojenskú drámu Six o špeciálnej jednotke SEAL Team Six bojujúcej proti terorizmu a historickú drámu Vikings, ktorú koncom novembra čaká premiéra piatej série.

Novinkou tejto jesene bude desaťdielny Knightfall, ktorý nás zavedie do Francúzka začiatku 14. storočia medzi rytierov Templárskeho rádu. Množstvo legiend a konšpiračných teórii vzniklo na túto tému, takže uvidíme, akým smerom sa tvorcovia vyberú. Mnohé naznačil už trailer.

© A + E Networks

Ak čo-to o templároch viete, tak vám možno neušlo, že sa pozrieme do obdobia, keď sa ich francúzsky kráľ Filip IV. rozhodol zničiť. Budeme teda svedkami zániku rádu za veľmi dramatických okolností. Tvorcovia seriálu, Don Handfield a Richard Rayner, sa rozhodli zápletku obohatiť ešte o to, že sa Templárom vo svojich posledných dňoch možno predsa len podarí nájsť bájny Svätý Grál, ktorý by sa mal nachádzať práve vo Francúzsku.

Trailer nám sľubuje napínavé akčné dobrodružstvo, pri ktorom nám nebudú vadiť žiadne historické nepresnosti, ktorých sú aj takí Vikingovia plní, ale to už je téma na iný článok.

Zo známych mien sa v seriáli objaví Jeremy Renner, ktorý tu pôsobí aj ako producent. Jeho rola však nebola zatiaľ konkretizovaná. Ostatné tváre sú menej známe. Výnimku možno predstavuje Tom Cullen, ale aj ten bude známy skôr len britským divákom. Tu však dostal hlavnú úlohu rytiera Landryho. Veterán križiackych výprav a líder templárov je posadnutý Svätým Grálom. Som celkom zvedavý, čo si scenáristi pre divákov vlastne pripravili.

Seriál sa mimochodom nakrúcal zväčša v Českej republike, či už v pražských štúdiách Barrandov, alebo na mnohých exteriérových lokáciach. Knightfall navyše vzniká v českej koprodukcii, a to vďaka spoločnosti Stillking Films, ktorá sa zameriava na lákanie zahraničných projektov do Česka a už v mnohých prípadoch sa zapojila aj do produkcie.

A prečo to vlastne History robí? Takmer 100 miliónov amerických domácností ho má na svojej káblovke, či satelite. Nemusia ho pozerať často, ak vôbec, ale ak má kanál výborný seriál, ktorý zaujme hoc len na pár týždňov v roku, výrazne to pomôže k tomu, aby ho operátori nechali v ponuke, a to už dáva zmysel.