Liam NeesonPopulárny americký herec Liam Neeson (Star Wars, Batman začína, K-19, Gangy New Yorku a mnoho iných) sa upísal novej akčnej dráme Taken. Snímka je spoločným projektom európskej spoločnosti EuropaCorp a americkej 20th Century Fox.

EuropaCorp je, ako zaiste viacerí z vás vedia, spoločnosť francúzskeho producenta, scénaristu a režiséra Luca Bessona (preslávil sa filmami Magická hlbočina, Leon, Brutálna Nikita a Piaty element), ktorý teraz žne úspechy so svojim posledným počinom Arthur a Minimojovia (v slovenských kinách od marca). Na filme sa Luc Besson podieľa ako producent a spoločne s Robertom Mark Kamenom napísal scénar. Spolupracovali už na scénaroch napríklad pre Kuriéra alebo Piaty element. Réžie filmu sa ujal Pierr Morel, ktorý má za sebou zatiaľ len celkom vydarenú akčnú scifi komédiu Okrsok 13 (do našich kín nebola uvedená) a prácu kameramana na viacerých Bessonových filmoch.

Hlavný hrdina, zosobnený už spomínaným Liamom Neesonom, je bývalý americký vojak, ktorý je v Európe na dovolenke so svojou dcérou. Tá je však unesená bandou otrokárov a spolu s ostatnými zajatými ľudmi ju chystajú odviesť na lodi nevedno kam. Liamova postava tak bude musieť oprášiť armádny výcvik a zachrániť svoju dcéru.

Luc Besson a jeho EuropaCorp v ostatnom čase produkuje prevažne béčkovejšie snímky akčného charakteru. Film Taken by mohol byť aj vďaka predstaviteľovi hlavnej úlohy iný – lepší. Liam Neeson môže do filmu priniesť významný prvok, a to svoje herecké schopnosti. Dúfajme, že nešlo v jeho prípade len o z núdze cnosť (ďalší film Lincoln, v ktorom by mal hrať, bol odložený) a filmu naozaj verí.

Nakrúcanie sa má rozbehnúť 14. februára v Paríži, kde by sa mala nakrútiť väčšina filmu. Premiéru môžeme očakávať niekedy začiatkom budúceho roka.