Pred pár dňami poslanci schválili zákon, ktorým by sa mali vyriešiť mnohé problémy slovenskej kinematografie. 1. januára 2009 vznikne nová verejnoprávna inštitúcia, Audiovizuálny fond. Ten nahradí súčasný grantový systém a najmä zvýši objem finančných prostriedkov, ktoré budú pre filmárov k dispozícii.

Doteraz štát poskytoval sumu do 120 miliónov korún ročne, ale treba dodať, že to nikdy nebolo až toľko a doťahovali sme sa k tejto hranici každý rok len postupne. Podstatné však je, že teraz už štát tých 120 miliónov dávať bude, resp pôjde o 4 milióny €. Rovnakou sumou by mali prispievať televízie, káblovky, kiná a filmoví distribútori.

Celý budúci rok bude mať fond na svoj vznik. Zostaviť treba najmä komisie, ktoré budú o pridelovaní peňazí investovať. A v roku 2010 fond prvý krát výdatne naleje financie do našej kinematografie. Vznik tejto inštitúcie prichádza naozaj v pravý čas. V posledných dvoch rokoch sa podarilo nakrútiť niekoľko, na naše pomery veľmi slušných, filmov, ktoré vzbudili opätovný záujem slovenského diváka o slovenský film.

Téme Audiovizuálneho fondu sa budeme v redakcii venovať a čoskoro Vám prinesieme rozsiahlejší materiál.