© 2021 Netflix © 2021 Netflix

Streamingové služby zažívajú nečakaný záujem. Zdá sa, že ľudia si už pomaly zvykli na platenie za online obsah a počas pandémie, keď sú kiná zatvorené, majú len málo iných spôsobov, ako sa legálne dostať k filmovým či seriálovým novinkám.

Pre majiteľov spoločnosti Disney+ boli príjmy v tomto roku šokom. Pôvodne chceli métu 100 miliónov predplatiteľov atakovať do piatich rokov, no pri zverejnení účtovnej správy sa napokon ukázalo, že sa im tento míľnik podarí prekonať už čoskoro. Už dnes majú totiž okolo 95 miliónov unikátnych predplatiteľov. Pre porovnanie, dosiahnuť rovnaké počty trvalo konkurenčnému Netflixu desaťročie.

Mandalorian, jeden z hitov Disney+ © Lucasfilm

Zo všetkých streamovacích služieb má najväčšie príjmy Netflix. Podľa jeho vlastnej správy je dokonca v čiernych číslach, čo v tomto segmente (aspoň nateraz) nie je úplne bežné. Analytici predpovedajú, že Netflix bude jednotkou u streamovacích služieb do roku 2026, potom ho prekoná práve Disney+. Podľa ich odhadov bude mať v tom čase Netflix okolo 286 miliónov predplatiteľov, kým jeho konkurent, Disney+, 294 miliónov. Za jeho slušným rozbehol možno hľadať nielen pandémiu, ale napríklad aj megaúspech Star Wars seriálu Mandalorian. Slovenskí diváci k nemu zatiaľ prístup nemajú, dočkať by sa však mali ešte tento rok.