Jiří Bartočka, riaditeľ MFF Karlovy Vary © Michal Čížek, kviff.com Jiří Bartočka, riaditeľ MFF Karlovy Vary © Michal Čížek, kviff.com

V úvode júla sa mal konať už 55. ročník Medzinárodného filmového festivalu Karolovy vary. Dnes festival vydal vyhlásenie, v ktorom vysvetľuje, že v tomto roku sa najväčší filmový festival našich západných susedov konať nebude a 55. ročník sa uskutoční v novom termíne 2. až 10. júla 2021.

Organizátori zvažovali presun tohto ročníka na neskorší termín, no vzhľadom na neustále sa meniacu situáciu a nariadenia vlády dospeli k záveru, že „konanie tohto ročníku karlovarského festivalu v inom termíne či rozsahu by som sebou stále nieslo zdravotné riziká a obmedzenia, ktoré by boli z organizačného hľadiska veľmi náročné zabezpečiť,“ píše sa v oficiálnej správe na webe festivalu.

Jiří Bartoška, riaditeľ MFF Karlovy Vary ďalej zdôrazňuje, že „hľadanie redukovaných alebo alternatívnych variantov by šlo proti hlavnému zmyslu [festivalu], a tým je vzájomné stretávanie sa divákov, filmových tvorcov, ľudí z rôznych oblastí života a ich kolektívne vnímanie filmových diel.“

Podľa spravodajského webu ČT24 by však českí diváci mali okúsiť aspoň časť programu, ktorý organizátori plánovali na festivale uviesť. Špeciálna verzia tradičných festivalových ozvien Vary ve vašem kině by mali od 3. do 11. júla predstaviť tie najzaujímavejšie tituly z tohtoročnej ponuky festivalu. Tento plán počíta s tým, že postupné uvoľňovanie opatrení českej vlády umožní otvorenie kín už 8. júna.

V pôvodnom termíne festivalu by sa však v digitálnej podobe mala konať aspoň súťaž pre filmových profesionálov KVIFF Eastern Promises, na ktorej filmové projekty v rôznych fázach vývoja oslovujú kupujúcich, distribučné spoločnosti a iné festivaly.