Soška Oscar® Soška Oscar®

Včera, 28. apríla, vydala rada americkej filmovej akadémie zmenu pravidiel pre 93. ročník udeľovania ocenenia Oscar®. Špeciálne pre tento ročník umožní uchádzať sa o ocenenie aj tým filmom, ktoré nemohli byť uvedené v kinách a premiéru zažili na streamingových či VOD službách.

„Akadémia pevne verí, že neexistuje lepší spôsob, ako zažiť mágiu filmov, ako vidieť ich v kinách. Tento náš záväzok sa nemení a je neochvejný,“ pripomínajú v spoločnom vyhlásení prezident akadémie David Rubin a CEO Dawn Hudsonová. Zdôrazňujú tak, že zmena pravidiel je len krátkodobá a nepredpovedá zmenu postoja akadémie k otázke filmov uvedených len na internete. To je otázka, o ktorej komentátori radi špekulujú najmä v súvislosti s Netflixom, ktorý pre svoje filmy rád vybaví presne ten minimálny počet premietaní, ktorý snímka potrebuje, len aby formálne splnil kritériá na nomináciu.

Pravidlá ocenení akadémie totiž okrem iného trvajú na tom, aby boli filmy, ktoré chcú získať nomináciu, uvedené v komerčných kinách los-angelského okresu aspoň sedem za sebou idúcich dní. Nové pravidlo zohľadňujúce filmy uvedené na internete, platí pre tie snímky, ktoré mali byť v kinách uvedené, no kvôli koronavírusovej kríze sa to nemohlo uskutočniť. Výnimka prestane platiť, keď sa kiná opätovne otvoria.

Akadémia urobila aj ďalší ústupok, aby filmárom uľahčila situáciu po znovuotvorení kín. Rozšírila počet sledovaných kín, v ktorých by sa mali filmy premietať, aby sa kvalifikovali, aj na kinosály v New Yorku, v Chicagu, v Miami a Atlante.