Mladý slovenský dokumentarista Marko Škop za svoj veselý a dojemný príbeh OSADNÉ, zachytávajúci cestu lokálnych patriotov zo vzdialenej rusínskej dedinky až do bruselského europarlamentu, získal Cenu za najlepší dokument na MFF Karlovy Vary 2009. Držiteľ študentského Oscara, mexický režisér Cary Joji Fukunaga, za svoju sugestívnu drámu SIN NOMBRE, spletenú z niekoľkých ľudských osudov, ktoré sa pretnú na mexicko-americkej hranici, získal Cenu za réžiu i kameru na MFF Sundance 2009. Talentovaný český režisér Robert Sedláček po oceňovanej dráme „Pravidlá lži“ prekvapivo prichádza s veselou komédiou MUŽI V ŘÍJI o veľkých veciach na malom mieste, ktorým je moravský zapadákov Mouřínov.

Profilová prehliadka je venovaná najznámejšiemu kórejskému režisérovi súčasnosti Kim Ki-dukovi, z ktorého tvorby uvedie Nostalgia v januári tri filmy. Fascinujúci lyrický príbeh JAR, LETO, JESEŇ, ZIMA… A JAR o plynutí ročných období, ľudského života a hľadaní harmónie, je rozprávaním o láske, vine a treste, meditáciou o kolobehu zrodenia, dospievania a smrti. Jedným z najlepších i najprovokatívnejších Kim Ki-dukových filmov, v ktorom sa skrýva smútok i násilie, ale i pochopenie a odpustenie, je SAMARITÁNKA, ocenená Strieborným medveďom na MFF Berlín 2004. Ďalším filmovým klenotom z dielne kórejského režiséra je spirituálna snímka 3-IRON o nevšednom milostnom vzťahu, ocenená Strieborným levom na MFF Benátky 2004.

Aktuálnu tvorbu súčasných klasikov zastupujú v januárovej ponuke Nostalgie snímky viacerých dnes už kultových tvorcov. Film španielskeho režiséra Pedra Almodóvara ROZORVANÉ OBJATIA s Penélope Cruz v hlavnej úlohe je príbehom tragickej lásky a zároveň autorovým vyznaním lásky k filmu. NEHANEBNÍ BASTARDI Quentina Tarantina sú ľahko brutálnym rozprávaním jedného z najkontroverznejších režisérov súčasnosti o neobvyklej elitnej vojenskej jednotke. Dvadsať svetoznámych tvorcov, medzi ktorými nechýbajú Ethan a Joel Coen, Gus van Sant, Alfonso Cuarón, Tom Tykwer či Alexander Payne, nakrútilo kozmopolitný poviedkový film PARÍŽ, MILUJEM ŤA, v ktorom spoločne ukázali súčasný Paríž spôsobom, aký tu ešte nebol.

Januárový program Nostalgie dopĺňajú tri životopisne ladené snímky. Výtvarne pôsobivý film slávneho britského režiséra Petra Greenawaya REMBRANDTOVA NOČNÁ HLIADKA je fascinujúcou drámou o vzniku jedného z najznámejších obrazov všetkých čias a zároveň extravagantným pohľadom na nebezpečný život geniálneho barokového maliara. Charizmatický Johnny Depp sa predstaví v thrilleri Michaela Manna VEREJNÍ NEPRIATELIA o slávnom gangstrovi Johnovi Dillingerovi a jeho skupine, ktorý približuje najtvrdšie obdobie veľkej hospodárskej krízy v USA. Audrey Tautou pôsobivo stvárnila titulnú postavu vo filme Anne Fontaine COCO CHANEL, skutočnom príbehu slávnej módnej návrhárky, ktorá bola nielen symbolom úspechu a originality, ale aj večnou rebelkou.

Vo februári sa môžu diváci tešiť okrem najnovšieho filmu Kim Ki-duka DYCH či posledného filmu Julia Medema CHAOTICKÁ ANA i na filmy uvádzané v rámci podujatia NORDFEST 2010 – Severské kino. Výber škandinávskych filmov z obdobia rokov 2002-2009, z ktorých sa viaceré nemali možnosť dostať k slovenskému divákovi, je zameraný na medzinárodne i doma ocenené snímky súčasných popredných tvorcov severskej kinematografie. Chýbať nebudú ani novinky, v predpremiérach budú môcť diváci totiž vidieť napríklad antidepresívne off-road movie NA SEVER i najlepší škandinávsky film minulého roku, upírsky horor NECH VOJDE TEN PRAVÝ.

A na svoje si prídu priaznivci vysokohorskej turistiky, horolezectva a skialpinizmu počas 4. ročníku festivalu MARMOTAFEST. Organizátori pripravili bohatý program – súťažnú prehliadku amatérskych outdoorových filmov, prezentácie a besedy s osobnosťami svetového horolezectva a nesporný zážitok prinesie i sekcia Medená veža po 40 rokoch v rámci ktorej zaspomína čestný hosť festivalu Štefan Kvietik na natáčanie filmu.

Program FK NOSTALGIA január 2010

11.1. po OSADNÉ Marko Škop, SR/ČR, 2009
13.1. st JAR, LETO, JESEŇ, ZIMA… A JAR Kim Ki-duk, Kórea, 2003
14.1. št VEREJNÍ NEPRIATELIA Michael Mann, USA, 2009
15.1. pi PARÍŽ, MILUJEM ŤA Ethan a Joel Coen a ďalší, Fr., 2006
18.1. po MUŽI V ŘÍJI Robert Sedláček, ČR, 2009
20.1. st SAMARITÁNKA Kim Ki-duk, Kórea, 2004
21.1. št SIN NOMBRE Cary Joji Fukunaga, Mexiko/USA, 2009
22.1. pi ROZORVANÉ OBJATIA Pedro Almodóvar, Špan., 2009
25.1. po REMBRANDTOVA NOČNÁ HLIADKA Peter Greenaway, Brit./Hol./Fr., 2007
27.1. st 3-IRON Kim Ki-duk, Kórea/Jap., 2004
28.1. št COCO CHANEL Anne Fontaine, Fr., 2008
29.1. pi NEHANEBNÍ BASTARDI Quentin Tarantino, USA/Nem., 2009