Poliaci z tohto filmu pravdepodobne nebudú nadšení. Jack Black totiž v komédii The Polka King stvárnil Jana Lewana, ktorý sa rozhodne netajil svojimi poľskými koreňmi pri tom, ako si sľubne budoval kariéru so svojou polka kapelou. Potreba peňazí však bola asi väčšia ako výnosy z hrania, a tak rozbehol svoju vlastnú ponziho schému, pri ktorej obral o úspory množstvo amerických dôchodcov.

Jan Lewan sa narodil v roku 1948 neďaleko Gdanska, vyštudoval herectvo a hudbu a v roku 1972 sa mu počas medzinárodného turné istej varšavskej skupiny podarilo v Kanade utiecť a emigrovať do USA. To postupne rozbehol svoj vlastný orchester, ktorý sa venoval americkej polke. Tá sa dala na trhu viac uplatniť ako jeho pôvodná poľská hudba. Neskončil však pritom, začal voziť turistov do Poľska a to ešte v 80. rokoch. Späť z domoviny zasa vozil „sovietske“ suveníry, ktoré predával vo svojom obchode. A tam niekde, pre potrebu nákupu ďalších zásob, sa začala jeho vlastná cesta skazy.

The Polka King © Netflix

Príbeh Jana Lewana pokračuje pomerne tragicky, takže si osobne v tejto chvíli neviem predstaviť, ako z toho urobiť skutočnú komédiu, teda ak sa nemá v istom momente zmeniť na naozaj ťažkú osobnú drámu.

Snímku napísali a zrežírovali Maya Forbes a Wallace Wolodarsky už pred nejakým časom podľa staršieho dokumentárneho filmu The Man Who Would Be Polka King (2009). Premiéru mala už v januári 2017, lenže potom sa niekoľko mesiacov rokovalo o predaji distribučných práv až tie skončili u Netflixu, ktorý sa rozhodol film podržať ešte ďalších sedem mesiacov. Do celosvetovej distribúcie cez túto streamingovú službu sa tak The Polka King dostane až 12. januára 2018.

Ale to už je za necelý mesiac, takže tu je trailer.