V súťažnej sekcii dokumentárnych filmov 15. MFF Bratislava sa stretlo hneď niekoľko titulov, ktoré patria k najoceňovanejším snímkam sezóny. Zostavovateľ sekcie, filmový kritik Pavel Smejkal, hovorí: „Sekcia je aj tento rok zostavovaná s ambíciou predstaviť divákom výber toho najlepšieho z aktuálnej svetovej produkcie, pokrývajúc širokú paletu žánrov, metód a štýlov. Je ťažké prehliadnuť, že súčasný dokumentárny film prekvitá – otvára fundamentálne témy a zároveň prichádza s inováciami filmového jazyka.“

Víťazná snímka canneskej sekcie Un certain regard Chýbajúci obraz (The Missing Picture) a pravdepodobne najdiskutovanejší dokumentárny film uplynulého roku Akt zabíjania (The Act of Killing) tvoria zaujímavú dvojicu. Oba rozprávajú o traumatizujúcich udalostiach moderných dejín a oba narážajú na rovnaký problém – totiž, ako vypovedať o násilí, ktoré sa svojimi rozmermi vzpiera ľudskej predstavivosti. Režisér Rithy Panh v Chýbajúcom obraze rozpráva o genocíde v rodnej Kambodži z perspektívy obetí, prostredníctvom nehybných hlinených figúrok a introspektívneho komentára. Prístup Joshuu Oppenheimera a jeho spolupracovníkov je naopak extrospektívny – založený na pozorovaní vonkajších prejavov vytesnenia aj precítenia viny za dávne zločiny.

Festivalovým hitom z iného súdka je očarujúci film kanadskej režisérky Sarah Polley Rodinné príbehy (Stories We Tell), odkrývajúci intímnu rodinnú históriu a zároveň subjektívnu povahu rozprávania. V kruhu rodiny našiel látku pre svoj film aj víťaz prestížnej Doc Alliance Award, portugalský režisér André Gil Mata. Jeho dokumentárna esej Zajatie (Captivity) sa zaoberá priestorom a časom, ohraničujúcim ľudský život. Odvážne minimalistický film Manakamana bol ocenený na festivale v Locarne. Režisérska dvojica Stephanie Spray a Pacho Velez v jedenástich neprerušovaných záberoch portrétuje pestrú vzorku pasažierov lanovky počas cesty na posvätnú horu v Nepále.

Názov filmu Davida Muñoza Ďalšia noc na Zemi (Another Night On Earth) odkazuje na známy Jarmuschov film. Aj v tomto prípade je rozprávanie tvorené dialogickými miniatúrami, ktoré sa odohrávajú v taxíkoch. V rušnej premávke nočnej Káhiry sa debatuje o každodenných problémoch. V zdanlivo banálnych rozhovoroch sa zračia očakávania aj obavy ľudí v čase revolúcie. Postavy vizuálne podmanivého observačného dokumentu Nicka Bentgena Severné svetlo (Northern Light) zasa čelia hospodárskej kríze, ktorá ich malomestskú komunitu na severe Michiganu viditeľne poznačila a obrala o nádeje.

Sociálne zmeny dokumentuje aj film Slúžky (Housemaids) režiséra Gabriela Mascara, ktorý sa v dokumentárnej súťaži MFF Bratislava predstavil už v roku 2009 so snímkou Pohľad zhora (High-Rise). Mascaro tento raz rozdal kamery niekoľkým brazílskym tínedžerom so zadaním, aby nakrúcali ženy, ktoré ich rodičia zamestnávajú ako pomocnice v domácnosti. Výsledný film vznikol strihovým spracovaním takto získaného materiálu a reflektuje pozostatky koloniálnej minulosti, ktorá sa vo vzťahoch rodín k slúžkam stále prejavuje.