Z filmu Untravel. © Fest Anča

Animovaný film ako politický alebo komerčný nástroj. Propaganda. To je téma, ktorej sa tento rok bude venovať Medzinárodný festival animácie Fest Anča. Od 28. júna – 1. júla premietne desiatky krátkych a dlhometrážnych animovaných diel z celého sveta. Uvidíte aktuálne novinky, ale aj filmy od roku 1910 až po súčasnosť, ktorých úlohou je ovplyvniť myslenie más. V týchto dňoch festival zverejnil na svojej stránke zoznam filmov zaradených do súťaže.

Do 11. ročníka Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča sa prihlásilo 1626 krátkych filmov z približne 100 krajín, čo je opäť nárast oproti predchádzajúcim rokom. Programový riaditeľ Maroš Brojo to zhodnotil slovami: „Myslím si, že je to úplne prirodzené. Rokmi sa meno festivalu vo svete zviditeľňuje, a tým pádom narastá aj počet filmov. Napriek tomu sa snažíme stále o to, aby sme boli festival s príjemnou komornou atmosférou bez červených kobercov, kde sa dobre cítia laickí, ale aj profesionálni návštevníci. Je dobré počuť slová, aké povedal napríklad oscarový režisér Tomm Moore: Tento typ festivalu mám naozaj rád.“

V zozname súťažných filmov nechýbajú známe alebo nové filmy od Stevena Subotnicka (Ballerina), Nikola Majdaka Jr. a Any Nedeljković (Untravel), Sariny Niheiovej (Rabbit’s Blood), Evana DeRushieho (Birdlime), Uri & Michelle Kranotových (Nothing Happens), Rosta (Reruns), Nikitu Diakur (Ugly), Maxa Hattlera (Divisional Articulations), Mattiasa Mälka (Strawberry Eaters), Nicolasa Keppensa & Matthiasa Phlipsa (Wildebeest), Maxa Portera & Ru Kuwahatovej (Negative Space) a ďalšie.

Untravel režisérskej dvojice Ana Nedeljkovic a Nikola Majdak. © Fest Anča

Okrem medzinárodnej súťaže, kde filmy môžu získať ocenia Anča Award honorované sumou 800 eur a Anča Student Award so sumou 400 eur, budú filmy súťažiť v medzinárodnej súťaži detských filmov Anča Kids‘ Award, medzinárodnej súťaži animovaných videoklipov Anča Music Video Award a v slovenskej súťaži Anča Slovak Award. Vďaka spolupráci s Literárnym fondom získa víťazný slovenský film sumu 1000 eur. Okrem toho budú domáce diela súťažiť o distribučnú cenu Anča D Award spoločnosti Film Europe Media Company. Ocenený film sa tak dostane priamo do slovenských kín ako predfilm celovečerného titulu.

Kým minulý rok organizátori festivalu slovenskú súťaž neotvorili z dôvodu absencie dostatočného množstva domácej animovanej tvorby, tento rok bolo do súťaže prihlásených 38 diel. Mnohé z nich vznikli v koprodukcii a boli uvedené na prestížnych filmových festivaloch. Jedným z nich je napríklad srbsko-slovenský animák Untravel režisérskej dvojice Ana Nedeljković a Nikola Majdak Jr., ktorý mal premiéru na Berlinale. Ich predchádzajúca spoločná snímka Rabbitland (2013) tu získala ocenenie Krišťáľový medveď.

Byť zaradený v súťaži na Medzinárodnom festivale animovaných filmov Annecy je jedna z najlepších referencií. Tento rok sa do tohto prestížneho výberu zaradil nový film Ivany Šebestovej Žltá. Okrem toho ho mohli diváci vidieť napríklad na Slovensku v rámci Projektu 100, v Slovinsku na festivale Animateka alebo v Portugalsku na Monstra Animated film festival. Tu bol premietnutý aj ďalší animovaný film 39 týždňov, 6 dní režisérskej dvojice Joanny Kozuch a Borisa Šimu, ktorý sa dostal ešte do súťaže napríklad prestížneho medzinárodného festivalu vo Varšave.

Asi nie je prekvapením, že vo výbere je laureát národnej filmovej ceny Slnko v sieti za animovanú tvorbu Ocko hrdina režisérky Kataríny Kerekesovej, ktorý je súčasťou populárneho seriálu pre deti Websterovci. Aj v tomto prípade ide o koprodukčný slovensko-poľský projekt, na ktorom sa spolupodieľala RTVS. O pár dní bude uvedený na prestížnom festivale animovaných filmov v Stuttgarte.

Film Žltá režisérky Ivany Šebestovej. © Fest Anča

Popri menách renomovaných domácich tvorcov sa v súťaži opäť objavili aj študentské filmy. Napríklad víťaz festivalu Áčko Chilli od Martiny Mikušovej, ktorý už bol uvedený aj na Filmovom festivale v Trieste. Tu je kompletný zoznam filmov v slovenskej súťaži v abecednom poradí:
39 týždňov, 6 dní / 39 Weeks 6 Days, Joanna Kozuch, Boris Šima (SK)
Aúúúna / Auuuna, r. Lina (SK)
Food, r. Michaela Mihalyiová (SK)
Chilli, r. Martina Mikušová (SK)
Journey, r. Marek Jasaň (SK, CZ)
Kontrast / Contrast, r. Barbora Bárková (SK)
Ocko hrdina (Hero Daddy), r. Katarína Kerekesová (SK, PL)
selFish, r. Lukáš Figeľ (SK)
Tu a tady / Here and Here, r. Michaela Mihalyiová (SK, CZ)
Untravel, r. Ana Nedeljkovic a Nikola Majdak, jr. (RS, SK)
Woo-Hoo!, r. David Stumpf (CZ, SK)
Žltá / Yellow, r. Ivana Šebestová (SK)

Kompletný zoznam filmov vybraných do súťažných a nesúťažných sekcií festivalu si môžete pozrieť na stránke: Predstavujeme oficiálny výber 2018

Medzinárodný festival animovaných filmov Fest Anča finančne podporil Audiovizuálny fond a z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

Zaujímavé čísla:
Najviac filmov bolo prihlásených z USA (225), Francúzska (202), Veľkej Británie (176), Nemecka (133) a Ruska (127).
Spolu bolo prihlásených: 1626 krátkych filmov zo 100 krajín.
Zo Slovenska bolo prihlásených: 38 filmov.
V súťažných a nesúťažných sekciách bude premietnutých: 283 filmov.