Fest Anča © Fest Anča 2023 Fest Anča © Fest Anča 2023

16. ročník medzinárodného festivalu animácie Fest Anča sa uskutoční od 29. júna do 2. júla 2023 v Žiline a svojim divákom ponúkne okrem pestrej selekcie krátkych animovaných filmov aj výber celovečerných snímok. Ich spoločným menovateľom je fakt, že súvisia s ústrednou témou festivalu, ktorou sú tento rok Utópie. Diváci sa tak môžu tešiť na kultový science fiction film Chronopolis (1982), ale aj na legendárnu francúzsko-československú koprodukciu Divoká planéta (1973), či oceňovaný japonský film s názvom Mnoho severov (2021). Na svoje si prídu aj deti s rodinami, pre ktorých sú (okrem iného filmového programu) špeciálne prichystané tri celovečerné filmy.

Celovečerné filmy pre dospelých

Návštevníci v starostlivo zostavenom programe celovečerných filmov budú môcť nájsť poľsko-francúzsku science fiction klasiku Chronopolis, ktorú animátor a režisér Piotr Kamler tvoril takmer pol desaťročia. Podarilo sa mu vytvoriť jedinečný fantastický animovaný film, ktorý má čo ponúknuť aj dnešnému divákovi. Snímka sa odohráva vo futuristickom meste obývanom mocnými nesmrteľníkmi, ktorých myšlienka večnosti nudí, a tak sa začnú hrať s časom. Vo filme pôvodne zaznela hudba renomovaného francúzskeho skladateľa Luca Ferrariho. Na umocnenie diváckeho zážitku bude premietanie na festivale sprevádzať jedinečné živé vystúpenie talentovaného umelca Kult Masek.

Chronopolis © Fest Anča 2023

Na divákov čaká aj kultový film Divoká planéta, ktorý je príbehom vzdialeného sveta Ygam obývanom otrokmi a ich pánmi. Dej sa odohráva okolo života Terra, drobného ľudského otroka a domáceho miláčika Oma, ktorý patrí obrovským modrým mimozemšťanom Draagom. Jedného dňa sa však jednému z Omov podarí ujsť, spojiť sa so svojimi divokými druhmi a začnú pripravovať vzburu. Tento rok si pripomíname 50. výročie vzniku tohto nadčasového diela, ktorého autorom je animátor René Laloux a ktoré v roku 1973 získalo Zvláštnu cenu poroty na filmovom festivale v Cannes. Pôjde o nezabudnuteľný surreálny zážitok.

Obe legendárne snímky festival uvedie v spolupráci s Francúzskym inštitútom na Slovensku.

Festivalový tím do svojho výberu zaradil aj krásny príbeh výnimočného japonského tvorcu Kojiho Yamamuru Mnoho severov, ktorý napriek ťaživej téme prírodnej katastrofy nachádza svetlo aj na tých najtemnejších miestach. Základnými prvkami filmu sú ilustrácie a texty, ktoré jeho režisér vytvoril po ničivom zemetrasení v roku 2011 na východe Japonska – katastrofe, ktorá ho hlboko zasiahla. V roku 2018 mala Festa Anča tú česť privítať režiséra tohto filmu ako svojho špeciálneho hosťa.

Nový maďarsko-slovenský film Umelohmotné nebo (2023) divákov zavedie do roku 2123, v ktorom ľudská rasa čelí ubúdajúcim zdrojom a môže prežiť len vďaka veľmi nezvyčajnému opatreniu. Príbeh sleduje zápas muža o záchranu svojej manželky vo svete, v ktorom sa porušovanie pravidiel nevypláca. Film bol vybraný aj na tohtoročný prestížny festival Berlinale do sekcie Encounters, ale aj na svetovo najprestížnejší festival animácie v Annecy.

Výnimočný film (nielen) pre rodičov

Snímka Preč (2019) všestranného lotyšského umelca Gintsa Zilbalodisa má v programe tohtoročnej Fest Anče svoje špeciálne miesto, pretože ponúka široké možnosti interpretácie: môže byť nezabudnuteľným dobrodružným príbehom pre deti od 10 rokov, ale aj existenciálnou drámou, ktorú ocenia skôr dospelí diváci. Tento vizuálne úchvatný a čisto autorský lotyšský film prináša napínavý príbeh mladého muža, vyrozprávaný bez dialógov. Hlavný hrdina a jeho vtáčí priateľ sa na pozadí atmosférických, uhrančivých scenérií snažia uniknúť pred podivným tieňom.

Výnimočným je však tento film aj tým, že sa jedná o dielo jedného jediného animátora. Gints Zibaladis sa vo svojom debute sám postaral o príbeh, výtvarnú stránku, animáciu, hudbu aj produkciu. Snímka plná symbolov a metaforických výjavov je rozdelená do niekoľkých kapitol a aj vďaka tomu silne evokuje štruktúru počítačovej hry. Film vyhral aj cenu za celovečerný film v sekcii Contrechamp na festivale v Annecy.

Preč © Fest Anča 2023

Filmy pre deti

Na svoje si prídu aj najmladší diváci. Festival na nich nezabudol ani tentoraz a pripravil si pre nich zaujímavé a vizuálne atraktívne snímky, ktoré tiež spracovávajú tému utópií.

Akousi pozvánkou na festival je premietanie rodinného filmu Kvik (2022) o 9-ročnom dievčatku a jej domácom miláčikovi – malom prasiatku. Premietanie sa uskutoční zadarmo už v stredu 28. júna na žilinskom Mariánskom námestí o 20:30.

Detský celovečerný program obohatí aj film režisérky Kataríny Kerekesovej Websterovci vo filme (2022), ktorý nadväzuje na úspešný animovaný televízny seriál o originálnej pavúčej rodinke. Príjemný animovaný film sa venuje každodenným radostiam i starostiam jej členov a ukazuje, že najpevnejšia sieť je rodina.

Websterovci vo filme © Fest Anča 2023

Yuku a himalájsky kvet (2022) je príbehom malej myšky Yuku, ktorá žije so svojou rodinou v podzemných útrobách starého hradu a svoj čas trávi u starej mamy, ktorá jej rozpráva rôzne legendy a tajuplné príbehy. Keď stará mama začne slabnúť a pripravuje sa na svoju poslednú púť, Yuku nájde v jednej z jej knižiek pozoruhodný príbeh o himalájskej kvetine, ktorá je schopná priniesť večné svetlo.