Britská vetva spoločnosti StudioCanal uvedie 19. mája do kín reštaurovanú verziu Felliniho drámy Cesta (La Strada, 1954). Do obnovenej distribúcie vstúpi s vylepšeným 2K rozlíšením, ktoré by malo divákom zvyknutým na digitálnu kvalitu ponúknuť výnimočný filmový zážitok.

Cesta je piatym filmom Federica Felliniho a patrí k jeho ranej tvorbe, ktorá sa radí ešte k neorealistickému prúdu. Už v tejto dráme však možno badať dobre známe stavebné prvky jeho známejších neskorších snímok ako sú Sladký život (La Dolce Vita, 1960) či 8 ½ (1933).

Cesta (La Strada, 1954)

Príbeh sleduje postavu naivne pôsobiacej Gelsominy, ktorú jej matka ponúkne brutálnemu pouličnému umelcovi Zampanovi za pomocníčku a manželku. V hlavnej úlohe sa predstavila Felliniho múza a manželka Guilietta Masina a v Zampanovi určite spoznáte charizmatického Anthonyho Quinna.

Felliniho Cesta je prvým filmom, ktorý získal Oscara v kategórii cudzojazyčných filmov. Od roku 1947 udeľovala Americká filmová akadémia takýmto snímkam len čestné uznania.

Dráma už raz reštauráciou prešla. V roku 1994 sa na to podujal sám veľký Martin Scorsese, oddaný fanúšik filmu, ktorý k vtedajšiemu vydaniu nahral i rozsiahly úvod. Trailer k čerstvo vynovenej digitálnej kópii si môžete pozrieť v nasledujúcom videu:

Reštaurácie a opätovného uvedenia do kín sa tohto roku dočkali aj také klasiky ako Donnie Darko (2001) či Lynchova Mullholand Drive (2001). Stačí len dúfať, že sa v novej kvalite časom objavia i v ponuke tuzemských filmových klubov.