Dvomi filmami pokračuje vo februári v Nostalgii profil kultového kórejského režiséra Kim Ki-duka, ktorý je jedným z najznámejších súčasných ázijských režisérov, uznávaným na celom svete kvôli výtvarnému cíteniu a filozofickým výpovediam svojich filmov. Zatiaľ čo v snímke ČAS o žiarlivom dievčati, ktoré sa po dvojročnom spolužití so svojím priateľom rozhodne, že si dá zmeniť tvár plastickou operáciou, dominujú motívy identity a odcudzenia, klubová distribučná novinka DYCH, pojednávajúca o kríze partnerských vzťahov, je najnovšou z Kim Ki-dukových poetických drám o životných vydedencoch, ktorými sú mladá výtvarníčka, žijúca prázdny život v luxusnom dome po boku ľahostajného manžela, a trojnásobný vrah, čakajúci v cele na smrť.

Aj súčasnú španielsku kinematografiu zastupujú vo februárovej ponuke Nostalgie dve snímky. Jeden z najlepších španielskych filmov posledných rokov VOLANIE MORA, za ktorý jeho režisér Alejandro Amenábar získal Oscara i Zlatý glóbus a hlavný predstaviteľ Javier Bardem Európsku filmovú cenu pre najlepšieho herca, citlivo približuje skutočný príbeh Ramona Sampedra, ktorý po osudnom skoku do mora leží už tridsať rokov pripútaný na lôžko a túži len po jednom, aby mohol zomrieť. Titulná hrdinka vizuálne bohatej mystickej snímky CHAOTICKÁ ANA známeho baskického tvorcu Julia Medema, ktorý tradične nešetrí farbistými sekvenciami, je zvláštnou bytosťou, vrhnutou nečakane do brutálneho sveta minulých životov.

Naposledy na plátne Nostalgie budú mať diváci možnosť vidieť filmový prepis LÁSKA V ČASE CHOLERY podľa slávneho románu klasika magického realizmu Gabriela Garcíu Márqueza, ktorého príbeh o vášnivej, no dlho neopätovanej láske romantického mladíka Florentina k nádhernej Fermine režíroval Mike Newell. Program Nostalgie v prvej polovici februára dopĺňajú dve pozoruhodné snímky, ktoré vychádzajú z autentických udalostí. Dramatické road movie Seanna Penna ÚTEK DO DIVOČINY zachytáva príbeh amerického dobrodruha Christophera McCandlessa, ktorý v drsnej divočine hľadá slobodu a nový zmysel života, a nemecká dráma Dennisa Gansela NÁŠ VODCA bola inšpirovaná skutočným stredoškolským experimentom v podobe „hry na nacizmus“, ktorá sa čoskoro vymkne učiteľovej kontrole.

V dňoch 12. a 13. februára si v Nostalgii na svoje prídu priaznivci vysokohorskej turistiky, horolezectva a skialpinizmu počas 4. ročníka festivalu MARMOTAFEST. Organizátori pripravili bohatý program – súťažnú prehliadku amatérskych outdoorových filmov, prezentácie a besedy s osobnosťami svetového horolezectva a nesporný zážitok prinesie i sekcia Medená veža po 40 rokoch, v rámci ktorej zaspomína čestný hosť festivalu Štefan Kvietik na natáčanie legendárneho filmu.

Druhá polovica februára bude v Nostalgii patriť podujatiu NORDFEST 2010 – Severské kino. Výber škandinávskych filmov z obdobia rokov 2002-2009, z ktorých sa viaceré nemali možnosť dostať k slovenskému divákovi, je zameraný na medzinárodne i doma ocenené snímky súčasných popredných tvorcov severskej kinematografie. Chýbať nebudú ani úplné novinky, v slovenských predpremiérach budú môcť diváci vidieť napríklad antidepresívne nórske off-road movie NA SEVER i najlepší škandinávsky film minulého roka, netradičný švédsky upírsky horor NECH VOJDE TEN PRAVÝ.

Na záver niekoľko tipov na marec-apríl v Nostalgii: profil Pedro Almodóvar (ROZORVANÉ OBJATIA, HOVOR S ŇOU, ZLÁ VÝCHOVA, VOLVER), po prvýkrat budú v Nostalgii uvedené na Slovensku doposiaľ nehrané filmy DUFT PUNK´S ELECTROMA o symbolickej výprave dvoch robotov naprieč bájne krásnou americkou krajinou s cieľom stať sa človekom, diváci budú môcť prežiť búrlivú jazdu životným príbehom futbalového boha MARADONU v réžii Emira Kusturicu i mrazivý pohľad Paola Sorrentina BOŽSKÝ na stretnutia politikov s mafiou v Taliansku.

FK Nostalgia FEBRUÁR 2010

01.2. VOLANIE MORA Alejandro Amenábar, Špan./Fr./Tal., 2004
03.2. ČAS Kim Ki-duk, Kórea/Jap., 2006
04.2. CHAOTICKÁ ANA Julio Medem, Špan., 2007
05.2. ÚTEK DO DIVOČINY Sean Penn, USA, 2007
08.2. NÁŠ VODCA Dennis Gansel, Nem., 2008
10.2. DYCH Kim Ki-duk, Kórea, 2007
11.2. LÁSKA V ČASE CHOLERY Mike Newell, USA, 2007 (uvádzame naposledy)
12.-13.2. MARMOTA FEST 2010 4. ročník Festivalu vysokohorskej turistiky, horolezectva a skialpinizmu
15.-26.2. NORDFEST 2010 – SEVERSKÉ KINO
15.2. NA SEVER Rune Denstad Langlo, Nór., 2009 predpremiéra
16.2. STARÉ, NOVÉ, POŽIČANÉ A MODRÉ Natasha Arthy, Dán., 2003
17.2. PERLY A SVINE Perttu Leppä, Fín., 2003
18.2. POVIEDKY Z KUCHYNE Bent Hamer, Nór./Švéd., 2003
19.2. OUTSIDER Dagur Kári, Island/Dán., 2005
22.2. KEĎ SA MUŽ VRACIA DOMOV Thomas Vinterberg, Dán./Švéd., 2008
23.2. UTÓPIA – NAJVIAC ĽUDÍ ŽIJE V ČÍNE Morten Tyldum a ďalší, Nór., 2002
24.2. NECH VOJDE TEN PRAVÝ Tomas Alfredson, Švéd., 2008 predpremiéra
25.2. ADAMOVE JABLKÁ Anders Thomas Jensen, Dán., 2005
26.2. KURZ NEGATÍVNEHO MYSLENIA Bard Breien, Nór., 2006

Predstavenia: vždy o 19.00 hod., pokiaľ nie je uvedené inak.