(Tlačovú správu uverejňujeme v plnom znení a bez redakčných úprav.)

Prípravy nakrúcania filmu DonT Stop režiséra a scenáristu Richarda Řeřichu sú v plnom prúde, prvá klapka by mala padnúť tento rok na začiatku júna.

Máte sedemnásť, niečo vás neznesiteľne štve a chcete to dostať zo seba von… Pamätáte si na ten pocit? Alebo ho zažívate práve teraz? Správanie tínedžerov sa v rôznych dobách veľmi nelíši, iné sú len spôsoby revolty, presadzovania generačného práva pre svoj vlastný životný štýl – čo možno najviac odlišnejší od života rodičov. Hrdinovia filmu DonT Stop, pätica mladých chalanov žijúcich v Československu v roku 1983, ventiluje svoje postoje voči autoritám, spoločenským normám, zodpovednosti a povinnostiam dospelých trochu drsnejšie – založením punkovej kapely.

DonT Stop je prvým celovečerným filmom režiséra Richarda Řeřichu, ktorý je zároveň autorom scenára. „Zmiešané pocity môjho dospievania v dobe totality v prvej polovici 80. rokov zanechali vo mne hlbokú stopu. Všetky tie očakávania, sklamania a zúfalá snaha nájsť to „svoje“. V tej dobe nás punk zasiahol ako zjavenie, dočasný únik. Jeho dôležitosť vychádzala z podstaty akým spôsobom sa vyjadruje k životu: priamočiaro, drzo a urážlivo. Niekedy prehnane, inokedy hrubo a surovo. Vďaka punku sa mohli prejaviť aj začínajúci hudobníci, bez ohľadu na svoje schopnosti. V prvom rade išlo o provokáciu. Pochopiť súvislosti sa mi ale podarilo až s odstupom času, s čím vznikla aj potreba vyjadriť sa k tomuto problému. Na scenári som začal pracovať v roku 2005,“ spomína na okolnosti vzniku filmu Richard Řeřicha a tiež odpovedá na otázku do akej miery je scenár autobiografický: „Samotný príbeh obsahuje autobiografické prvky a niektoré postavy majú svoje skutočné predlohy, ale ich motivácie a rozdielnosti jednotlivých charakterov sú zovšeobecniteľné.“

Richarda Řeřichu môžeme bez preháňania označiť za renesančnú osobnosť českej kinematografie. Počas svojej kariéry získal dve nominácie na Českého leva za najlepšiu kameru (za filmy Samotári z roku 2001 a Grandhotel z roku 2006), režíroval množstvo úspešných videoklipov a reklám, v Česku aj na Slovensku.

DonT Stop vzniká v česko-slovenskej koprodukcii, kde sa dve nezávislé spoločnosti, EvolutionFilms s producentom Ondřejom Zimom a FilmFrame s producentkou Zuzanou Chadimovou Richterovou, zhodli na látke, ktorá má potenciál osloviť publikum v oboch krajinách. Spolupráca začala už pri príprave scenára. Štáb filmu bude česko-slovenský, rovnako ako aj herecké obsadenie – pre vyznenie a autentickosť filmu veľmi podstatné prvky. Tvorcovia sa zhodli, že pre hlavné role chalanov by radi našli neopozerané tváre s odpovedajúcou vizážou, schopných spievať a hrať na hudobné nástroje. K cieľu ich majú priviesť rozsiahle kastingy v Česku a na Slovensku. Do rolí rodičov budú tiež obsadení českí a slovenskí herci. S ohľadom na príbeh filmu, odohrávajúci sa v dobách existencie spoločného štátu, je česko-slovenská koprodukcia a vzájomná previazanosť všetkých realizačných fáz príjemným a prirodzeným riešením.

Film sa bude nakrúcať temer cele prázdniny, s dokončením nakrúcania na jeseň. Distribučná premiéra je naplánovaná na marec budúceho roku. Po svojej púti kinami sa film dostane k českým a slovenským divákom prostredníctvom HBO a Českej televízie, jednania s ďalšími distribučnými firmami stále prebieha.

Zdroj: Tlačová správa