Krajina ve stínu © Filmtopia Krajina ve stínu © Filmtopia

Prvý historický film režiséra Bohdana Slámu KRAJINA VE STÍNU prichádza na Slovensko. Čierno-biela snímka, nakrútená na klasický pás, zaznamenáva skutočný príbeh; je kronikou toho, ako sa pokojné medziľudské vzťahy v malej obci v pohraničí premenia, keď okolo prejde veľká história. Ide o dôležitú kapitolu zo spoločných československých dejín z obdobia 30. až 50. rokov minulého storočia. Vo filme hrajú výrazní slovenskí herci: Csongor Kassai, Zuzana Kronerová a Agi Gubíková. Do slovenských kín ho prináša spoločnosť Filmtopia od 8. októbra 2020.

Krajina ve stínu © Filmtopia

Oceňovaný český režisér Bohdan Sláma zobrazil tému filmu veľmi originálne, pričom sa opieral o doposiaľ nezaznamenané historické udalosti. Výpravná dráma poukazuje na to, čo dokáže páchať človek na človeku, čo je aktuálne aj v súčasnosti. Ako režisér hovorí, zaujíma nás, ako a či malý človek obstojí v kontexte dejín, ktoré sa na neho doslova valia. A kladieme si otázku, ako by sme sa v podobných situáciách zachovali my sami.

Film Krajina ve stínu vznikol ako česko-slovenská koprodukcia. Slovensko zastupovala spoločnosť Filmpark production producentov Petra Nevedala a Silvie Učňovej Kapustovej, riaditeľky Filmtopie. Dlho očakávaný film, ktorý ako prví na Slovensku videli diváci a diváčky na Medzinárodnom filmovom festivale Cinematik, bude distribuovaný do všetkých slovenských kín – do kamenných kín, multiplexov, filmových klubov a nezávislých priestorov.

Krajina ve stínu © Filmtopia

„Film rozpráva príbeh obyvateľov zabudnutej dedinky neďaleko rakúskych hraníc, ktorým vstúpia do života udalosti 30. až 50. rokov minulého storočia. Pred tým bolo podstatné obrábať pole, prežiť zimu a vychovať deti, teraz si treba vybrať, kto je Rakúšan, kto Nemec a kto Čech a zaplatiť cenu, ktorú takéto rozhodnutie prinesie. A tak sa z doposiaľ pokojne žijúcich susedov stávajú zarytí nepriatelia, ktorí si navzájom vyrovnávajú účty aj za cenu zločinu, straty etických zábran a ľudskosti,“ píše sa v oficiálnej anotácii filmu.

V novom filme sa režisér Bohdan Sláma a scenárista Ivan Arsenjev zameriavajú na takmer neznámy príbeh z česko-rakúskej hranice počas obdobia 30. až 50. rokov minulého storočia. Zaoberajú sa otázkami spolužitia Čechov a Nemcov na hraniciach, vyhostenia a národnej identity. Tvorcovia vychádzajú zo skutočných udalostí v juhočeskej obci Tušť, ktorá stovky rokov patrila pod Rakúsko, v roku 1920 se pripojila k novo vzniknutému Československu a počas druhej svetovej vojny bola súčasťou nacistického Nemecka. Konkrétny príbeh obce je presnou názornou ilustráciou národnostných treníc v českom pohraničí. Z bývalého Československa muselo po druhej svetovej vojne odísť približne 2,9 milióna obyvateľov nemeckej národnosti. Podľa producenta filmu Martina Růžičku bolo počas vysídľovania na mnohých nevinných obetiach páchané beztrestné násilie, pričom o popravách tesne po skončení vojny sa dodnes veľmi nehovorí.

Krajina ve stínu © Filmtopia

Vo filme účinkujú: Magda Borová, Csongor Kassai, Stanislav Majer, Zuzana Kronerová, Agi Gubíková, Petra Špalková a ďalší.

Filmografia režiséra Bohdana Slámu: ● Divoké včely (2001) – prvá cena na festivaloch v Rotterdame a San Francisku ● Radhošť (2002) ● Štěstí (2005) – Český lev 2005 za najlepší film, réžiu, scenár, kameru, hlavný ženský herecký výkon, vedľajší ženský herecký výkon a hlavný mužský herecký výkon; prvá cena na festivale v San Sebastian ● Venkovský učitel (2008) – Český lev 2008 za najlepší scenár a vedľajší ženský herecký výkon; ocenený na benátskom filmovom festivalu ● Čtyři slunce (2012) ● Život a doba soudce A. K. (2014) – televízny seriál ● Kancelář Blaník (do roku 2014) – internetový satirický seriál ● Bába z ledu – (2017) ● Krajina ve stínu – (2020).