Dávno už pominuli doby, keď sa páni dávali holiť v pouličných holičstvách ručnou starodávnou britvou. Odkedy máme holiace strojčeky, žiletky a brada nie je hrubým zásahom do etikety, vytratila sa táto dobová črta z našich životov. Za tú dobu čo takýto spôsob holenia bol realitou, stihla vzniknúť legenda, vďaka ktorej pouličné anglické „barber shops“ nikdy neostanú zabudnuté. Legenda o brutálnom masovom vrahovi menom Sweeney Todd.

V polovici 19. storočia (presnejšie 21. 11. 1946) sa na stránkach novín The People´s Periodical objavila hororová poviedka Thomasa Presta „The String of Pearls: A Romance“, ktorá bola podľa autora založená na skutočných udalostiach a viacerých článkoch novín The Times. Toto bolo pravdepodobne prvé verejné vystúpenie najmasovejšieho vraha Veľkej Británie – démonického holiča z Fleet Street, Sweeney Todda. Zatiaľ najznámejším spracovaním tejto pololegendy/polopravdivého príbehu je slávny broadwayský muzikálový thriller Stephena Sodheima „Sweeney Todd, the Demon Barber of Fleet Street“. Stephen Sodheim je autorom hudby a textov všetkých piesní, adaptátorom Sweeneyho životného príbehu a autorom divadelnej hry je Christopher Bond. A práve Bondovu adaptáciu prevzal za predlohu svojho nového filmu nik iný ako sám majster hororu a temných obrazov Tim Burton.

Autorom scenára založeného na Bondovej predlohe a knihe Hugha Wheelera je John Logan, produckcie sa chopil Sam Mendes (režisér Americkej Krásy) a verme, že popri pôvodnej Sodheimovej hudbe z muzikálu sa dočkáme aj zopár tónov od Burtonovho dvorného skladateľa, Dannyho Elfmana. Čo sa týka obsadenia – všetci, ktorý obľubujete herecký talent Johnnyho Deppa, pravdepodobne s ním môžete rátať aj v príbehu šialeného holiča.

Všetci vieme, že Tim Burton to s britvami vie. Teda aspoň všetci tí, ktorí videli „Sleepy Hollow“. Preto je vysoká šanca, že ďalší Burtonov film bude podobná hororová klasika plná vizuálnej lahody.

A čo sa týka samotného holiča Sweeneyho Todda: je to legenda? Alebo skutočnosť? Naozaj existoval človek, ktorý pre peniaze chladnokrvne britvou podrezal vyše 150 pánov na holenie a ich zbytky potom dal svojej priateľke pekárke Margery Lovett, aby z nich upiekla mäsové koláčiky? Skutočne je bývalé holičstvo na 186 Fleet Street domom hrôzy? Záleží na vás. Faktom ostáva, že Burtonov pohľad na zabijáckeho holiča je v pre-produkcii a my sa ho dočkáme v priebehu roka 2008.