Pre jedných úchyl, pre iných génius. Podľa mňa sa však tieto dve veci navzájom nevylučujú. Ak by ste ho stretli na ulici, pravdepodobne by ste ho prehliadli alebo na neho rýchlo zabudli. Nenápadný tučko s briadkou. Dokonca aj meno má nenápadné, ba až všedné. Kevin Smith.

Smith je najbežnejšie americké priezvisko (niečo ako „pan Novák“ v Čechách). Ale keď sa povie „mlčanlivý Bob“, už aj menej zainteresovaní zrejme vytušia, o koho ide. Dlhý plášť, dlhé vlasy, šiltovka so šiltom vytočeným dozadu a večne ukecaný nadržaný parťák Jay. Kevin Smith alias mlčanlivý Bob, pre niekoho opovrhovaný úchylák a pre iných uznávaný filmový producent, scenárista, režisér a herec, kultová postavička, ktorá rozdelila nielen divákov populárnej MTV, ale aj filmových nadšencov takmer na celom svete na dva protiľahlé tábory v súčasnosti nezaháľa a vytrvalo pracuje na svojich svojráznych projektoch. Je sa na čo tešiť.

Tomuto na pohľad nevýraznému chlapíkovi (v ktorom sa však ukrýva halda nápadov) však nemožno uprieť jedno – zmysel pre humor a nezameniteľný štýl, vďaka ktorému si získal rešpekt mnohých kritikov a filmárov a dokonca aj radu ocenení za jeho doterajšie filmy: „Clerks“ (1994), „Mallrats“ (1995), „Chasing Amy“ (1997), „Dogma“ (1999), „Jay and Silent Bob Strike Back“ (2001), „Jersey Girl“ (2004).

V súčasnosti je v plnom prúde práca na pokračovaní jeho debutu – Clerks II., no Kevin Smith už plánuje a pracuje na ďalšom projekte. Podľa jeho slov, nastal teraz ten pravý čas, aby natočil nápad, ktorý v ňom hlodá už zopár rokov – comixovo ladený sci-fi film. Má to byť niečo na štýl známeho klasického comixu „Flash Gordon“ (čo je príbeh hráča amerického fotbalu, ktorý sa so svojou priateľkou a ich kamarátom, vedcom dostanú na vzdialenú planétu Mongo) a aj keď okrem faktu, že réžiu a scenár má v rukách Smith, nie je zatiaľ známe, kto by mal vo filme hrať, je viac než isté, že uvidíme Jasona Mewesa („Jay“) alebo ďalších z rady Kevinových priateľov (medzi inými aj Ben Affleck a Matt Damon).

Film sa bude volať „Ranger Danger and Danger Rangers“ a jeho vypustenie medzi rozvášnený zástup nenásytných fanúšikov je plánované niekedy na rok 2008, pričom Kevin Smith pre americkú tlač prehlásil, že pred „Ranger Danger and Danger Rangers“ plánuje ešte inú komédiu, ktorá nasleduje jeho aktuálnu novinku Clerks II.

Okrem Kevina Smitha sa našiel ešte jeden nadšenec, ktorý sa comixom „Flash Gordon“ nielen inšpiroval, ale dokonca si ho vzal za predlohu. Tým človekom je americký režisér Stephen Sommers („Van Helsing“, „Múmia“) a, úprimne, som zvedavý, čo zo spojenia Flash Gordon – S. Sommers vznikne.

Comix o intergalaktickom dobrodružstve trojice mladých Američanov je totiž príliš bláznivý a tak nečudo, že hoci comixové zošity sú kultom, ich pokusy o prenesenie na plátno doposiaľ stále prepadli – snáď jediným zapamätateľným, čo zo snahy natočiť film o Flashovi ostalo, je soundtrack k filmu „Flash Gordon“ (1980) od anglickej skupiny Queen. Možno to tentokrát dopadne lepšie, ale, ruku na srdce, viac zvedavý som na dielo Kevina Smitha.