Sally Potter na Belrinale 2017 © Maximilian Bühn / WikiPedia Sally Potter na Belrinale 2017 © Maximilian Bühn / WikiPedia

Sedemdesiaty ročník medzinárodného filmového festivalu v Berlíne dnes skoro ráno zverejnil prvé filmy v hlavnej súťažnej sekcii.

Patria sem nové filmy od režisérov ako Sally Potter, Abel Ferrara, Christian Petzgold či Kelly Reichardt. Je potvrdené, že celé hlavné obsadenie festivalu sa na ňom aj osobne zúčastní, okrem iránskeho filmára Mohammeda Rasoulofa, nakoľko mu to režim krajiny nedovolí. Ako hostia bude prítomná aj Hillary Clinton, ktorá je hlavnou témou dokumentárneho seriálu od Nanette Burstein Hillary, ale aj Cate Blanchet za film Stateless, Javier Bardem, Elle Fanning, a Salma Hayek ako hviezdy z The Roads Not Taken od Sally Potter.

Osemnásť-členná sekciu zahŕňa šesť filmov od ženských režisérok. Jeden z organizátorov festivalu Carlo Christian uviedol, že festival je na dobrej ceste k väčšiemu zapojeniu ženských filmových tvorcov, nakoľko aj minulý rok bolo na hlavnú cenu nominovaných osem filmov ženských režisérok. Medzi nominovanými filmami figuruje len jeden film od produkcie Netflixu. Podľa Carla Christiana sa festival snaží ostať verný filmom vytvoreným pre tradičnú kino-distribúciu.

Úvodným filmom celého festivalu bude My Salinger Year, v hlavnej úlohe so Sigourney Weaver a Margaret Qualley. V špeciálnych predstaveniach budú zahrnuté filmy Minamata s Johnny Deppom, taktiež aj spomínané snímky Hillary, Stateless a The Eddy z produkcie Netflixu.

Hlavou medzinárodnej poroty bude Jeremy Irons, ktorý bude udeľovať aj ocenenia zlatého a strieborného medveďa. Festival bude prebiehať od 20. februára do 1. marca.