O Netflixe píšeme v poslednej dobe celkom často, ale jediná zaujímavá správa z filmového sveta v posledných dňoch sa ho tiež týkala. Získal totiž do svetovej distribúcie veľkovýpravný historický film Outlaw King s Chrisom Pineom v hlavnej úlohe. Premiéru bude mať 6. septembra na Torontskom filmovom festivale a 9. novembra potom globálne na Netflixe.

Predvčerom bol k filmu zverejnený prvý trailer a vyzerá to viac ako sľubne. Outlaw King bude príbehom škótskeho národného hrdinu Roberta the Brucea. Pôjde zároveň o akési neoficiálne pokračovanie známeho amerického veľkofilmu Statočné srdce (Braveheart, 1995). Chris Pine totiž začne tam, kde Mel Gibson skončil. Ale tým sa akákoľvek podobnosť našťastie končí.

Statočné srdce síce pracovalo so skutočným príbehom povstania Wiliama Walleca proti anglickým okupantom, ale inak išlo o jeden z historicky najmenej verných filmov vôbec. Outlaw King by na tom mal byť v tomto smere omnoho lepšie, keďže ide o škótsku produkciu, za ktorou stojí aj v USA úspešný režisér David Mackenzie (Hell or High Water, 2016).

Outlaw King @ 2018 Netflix

Príbehy oboh filmov sú zasadené do obdobia, ktorému sa dnes hovorí prvá vojna za škótsku nezávislosť. Všetko sa začalo úmrtím škótskeho kráľa koncom 13. storočia bez dediča. O trón sa rozbehlo súperenie medzi viacerými rodmi, čo využil anglický kráľ Edward I. a vzniesol vlastné nároky na škótske územie, čo podporil vyslaním okupačnej armády. Škótsko-anglické vzájomné dejiny sú v tomto bode pomerne komplikované, takže už len veľmi stručne. Robert the Bruce, ako jeden z možných následníkov trónu, sa najprv zúčastnil Wallecovho povstania a po jeho smrti v boji proti Angličanom pokračoval. Bol vyhlásený za škótskeho kráľa, jeho armáda však bola krátko na to v roku 1306 porazená a musel ujsť do exilu.

A práve tu niekde bude začínať Outlaw King. Robert the Bruce (Chris Pine) dá dokopy malú, ale odhodlanú skupinu bojovníkov a posmelený úmrtím Edwarda I. sa vydáva späť do Škótska, kde partizánskym spôsobom dobýva hrad po hrade a porazí nie len svojich lokálnych oponentov, ale aj anglické sily. Opäť sa ujme trónu a už ako panovník zjednoteného Škótska poráža Angličanov aj na ich vlastnej pôde, takže aj oni uznajú nezávislosť jeho krajiny. Pre Škótov je to teda silný príbeh a v dnešnej dobe opätovných úvah o osamostatnení sa môže mať veľký symbolický význam.