Chernobyl © 2019 HBO Chernobyl © 2019 HBO

26. apríla uplynie 33 rokov od havárie v jadrovej elektrárni Černobyľ. Dodnes ide o najhoršiu jadrovú katastrofu v dejinách. Do okolitého prostredia sa dostalo 400 krát viac rádioaktívneho materiálu ako pri Nagasaki či Hirošime a rozsiahle oblasti Ukrajiny, Bieloruska a Ruska sú dodnes neobývateľné. Rádioaktívny spad pritom zasiahol značnú časť Európy.

Americká káblová stanica HBO sa v spolupráci s britskou Sky Television v roku 2017 pustila do výroby päťdielnej minisérie Chernobyl, ktorá má divákom priblížiť dôvody nehody a najmä snahu konkrétnych ľudí zabrániť stratám na životoch. Počas výbuchu na zariadeniach reaktora zahynul síce len jeden človek, ale ďalších 27 zomrelo na následky silného ožiarenia. Išlo pritom hlavne o hasičov a zamestnancov elektrárne, ktorí sa snažili dostať situáciu pod kontrolu.

Koncom marca bol zverejnený prvý trailer, ktorý odhaľuje naozaj silnú, sugestívnu a temnú atmosféru tejto minisérie:

V hlavnej úlohe sa predstaví britský herec Jared Harris, známy z mnohých seriálov a filmov ako napr. Mad Men, Fringe, či aktuálne The Expanse. Tu stvárnil šéfa oficiálnej vládnej komisie Valeryho Legasova, ktorého úlohou bolo vyšetriť nehodu, ale zároveň aj zmierniť jej následky. Zo známejších mien sa ďalej v obsadení objavili Stellan Skarsgård a Emily Watson. V obsadení dominujú britskí herci doplnení o viacero švédskych a írskych mien.

Švéd zasadol aj na stoličku režiséra. Johan Renck je síce najmä hudobníkom, ale skúsenosti s filmovou a najmä televíznou réžiou však posledné roky zbieral priamo v USA, kde sa podieľal napr. na nakrúcaní seriálu Breaking Bad. Tvorcom seriálu a všetkých piatich scenárov je však americký scenárista Craig Mazin, ktorý už má čo to za sebou, ale práve Chernobyl bude je prvým zásadným počinom na poli televízie a možno i jeho kariéry ako takej. HBO teda celkom zariskovalo s novými ľuďmi.

Premiéru si táto miniséria odbije už v pondelok 6. mája. Verím, že vrátane nášho regiónu, kde to má predsa len zásadnejší význam. Jediná škoda tak je, že tento príbeh nespracovali podobným spôsobom východoeurópski filmári. Nakrúcanie takmer celého seriálu prebiehalo inak v Litve, kde sa nachádza sesterská elektráreň Černobyľu a to dnes už uzavretá Ignalina. Rovnako na predmestí Vilniusu našli filmári takmer nedotknuté socialistické sídlisko, ktoré bez veľkej potreby postprodukčného dotvorenia, poslúžilo ako ukrajinské mestečko Pripiať.