Spoločnosť Walt Disney sa v roku 2011 pustila do príprav nakrúcania prequelu k filmu The Wizard of Oz z roku 1939, ktorý vtedy neprodukovala. V súboji o práva ich predbehlo štúdio Metro-Goldwyn-Mayer. To je však už dávna minulosť. Medzitým sa slávny román pre deti amerického autora Lymana Franka Bauma z roku 1900 dočkal mnohých pokračovaní od iných autorov (vrátane kompletného alternatívneho univerza v Rusku), 25 filmových adaptácií, niekoľkých seriálov a množstva iných vecí. Sám Baum napísal 13 pokračovaní. Zlatá baňa by to teda mohla byť aj dnes a vzhľadom na aktuálnu prax Hollywoodu, nezostane iba pri jednom filme.

Titul pod názvom Oz: The Great and Powerful režíruje Sam Raimi, ktorý sa v minulosti preslávil hororom Evil Dead a neskôr pracoval napríklad na trilógii Spider-Man. Hlavná úloha Oscara Diggsa, z ktorého sa stane Wizard of Oz, nakoniec pripadla Jamesovi Francovi. Produkcia najprv lanárila mená ako Robert Downey Jr., či Johnny Depp. Keďže snímka by mala ako ikonická americká rozprávka zaujať množstvo detí, , Franco môže byť nakoniec veľmi dobrou voľbou. Najmä vzhľadom na oboch menovaných pánov. Obsadenie je zaujímavé aj pri ďalších menách. Mila Kunis, Rachel Weisz a Michelle Williams získali postavy v príbehu dôležitých čarodejníc. Zo seriálového sveta boli obsadení Zach Braff (Scrubs) a režisérov mladší brat Ted Raimi (Xena, seaQuest DSV).

Príbeh bude sledovať osudy cirkusového kúzelníka Oscara Diggsa, ktorý sa z Kansasu dostane do krajiny Oz, kde ho čaká veľkolepé dobrodružstvo. Vidí v tom najprv svoju životnú príležitosť – cestu k získaniu majetku a slávy, avšak potom, čo stretne tri čarodejnice, je zatiahnutý do víru problémov, ktorým čelí krajina Oz aj jej obyvatelia. Je na ňom, aby zistil, kto je dobro a kto zlo, kým nebude príliš neskoro. Použitím svojho magického umenia, ilúzie a dokonca i štipky čarodejníctva sa z neho stane Wizard of Oz a zároveň i lepší človek.

Premiéra je v USA naplánovaná na 8. marca 2013.

Prvý trailer: