Borat © 20th Century Fox Borat © 20th Century Fox

Výroba nového filmu prebiehala v maximálnej tajnosti. Sacha Baron Cohen so svojim tímom čakali na uvoľnenie reštrikcií súvisiacich s pandémiou koronavírusu. Prakticky deň po tom, ako prísne opatrenia opadli, sa maličký štáb pustil do práce.

Napriek tomu, že sa produkčný tím snažil utajiť informácie o prebiehajúcej výrobe, niekoľko informácií presiaklo na svetlo sveta. Jednu z nich vypustil bývalý starosta New Yorku a právnik Donalda Trumpa Rudy Giuliani. Na Cohena zavolal políciu po tom, čo takmer absolvoval interview so slávnym komikom. Ten však na rozhovor prišiel v ružových bikinách. Po sociálnych sieťach kolovalo aj video natočené z auta. Na ňom Cohen v sivom saku „šoféroval“ v uliciach Los Angeles.

Názov druhého filmu je poriadne dlhý, má až 18 slov. V originálnom znení je to Borat: Gift of Pornographic Monkey to Vice Premiere Mikhael Pence to Make Benefit Recently Diminished Nation of Kazakhstan. Do sveta sa dostane podľa viacerých zdrojov deň pred prezidentskými voľbami v USA, tie sú naplánované na 3. novembra. Zahraničné weby sa však v dátume rozchádzajú, niektoré hovoria aj o tom, že druhý Borat príde ešte skôr, a to už 23. októbra. Istý je fakt, že tentoraz sa príbeh s kazašským reportérom nedostane do kín. Práva na sequel kúpila streamovacia spoločnosť Amazon Prime Video po tom, čo producenti filmu usporiadali niekoľko skúšobných projekcií pre potenciálnych vysielateľov. Vzhľadom na zúriacu pandémiu a krátkosť času ide o pochopiteľné rozhodnutie. Prvý film zarobil vyše 260 miliónov dolárov.

Vo filme sa Borat predstaví vo viacerých prevlekoch. Príbeh nadväzuje na prvý diel. Hlavný hrdina si chvíľu užíva vlastnú slávu, no čoskoro sa rozhodne, že jej má dosť, a tak sa začne s ľuďmi stretávať už len inkognito. Miestami to bude  poriadne drsné, pri nakrúcaní musel Cohen podľa serveru Deadline Hollywood dokonca nosiť aj nepriestrelnú vestu. Samozrejme, dej sa bude točiť okolo aktuálnej politickej situácie v USA aj vo svete.

Borat © 20th Century Fox

Prvý film z roku 2006 vyvolal svetový poprask a zaujal divákov aj kritikov. Cohen za film získal Zlatý Glóbus v kategórii Najlepší herec v komédii alebo muzikáli. Borat získal aj nomináciu na Oscara v kategórii Adaptovaný scenár. Predstavitelia Kazachstanu mali spočiatku ťažké srdce na tvorcov, neskôr sa však ukázalo, že vďaka filmu sa zdvihol záujem o cestovanie do Boratovho rodiska.

Meno režiséra zatiaľ nevieme, rovnako ani to, či sa v snímke ukáže Azamat Bagatov (Ken Davitian). Očakávať však môžeme, rovnako ako v prvom prípade, žaloby na tvorcov a zaujímavý príbeh. Na scenári pracovali aj tvorcovia prvého filmu, ďalšieho Cohenovho projektu This is America, ale aj scenáristi South Parku, seriálu 30 Rock či šou Davidal Lettermana.