6. Novembra 2001 svojou svetovou, televíznou premiérou odštartoval jeden z najúspešnejších seriálov sveta s výstižným a jednoduchým názvom „24“. Za necelých päť rokov vzniklo až 5 sérií, ktoré zaznamenávajú v reálnom čase 5 rušných dní v živote federálneho agenta Jacka Bauera (hrá ho Kiefer Sutherland), bojujúceho proti terorizmu a najrozličnejším hrozbám narúšajúcim bezpečnosť Spojených štátov (a teda celej planéty).

Seriál doteraz stihol uchvátiť milióny fanúšikov po celom svete, zarobiť slušné milióny dolárov a získať niekoľko najprestížnejších televíznych ocenení a nominácií – medzi inými 2 zlaté glóbusy, celkom rozsiahlu kôpku EMMY a iné. Bolo len otázkou času, kedy sa začne uvažovať nad filmovým spracovaním. Zdá sa, že fanúšikovia agenta Bauera a jeho každodenných útrap sa dočkajú momentu, keď uvidia svoj obľúbený seriál na veľkom plátne.

Tvorcovia pôvodných televíznych sérií – Joel Surnow a Robert Cochram už uzavreli zmluvy so spoločnosťou 20´th Century Fox a náčrt príbehu je dokonca už na svete – držaný pod zámkou. Spoločnosť Fox by podľa plánov mala hotový scenár držať v rukách koncom tohto roku a v Januári by sa malo rozhodnúť o natáčaní – zrejme v rovnakom čase, v akom sa budú produkovať 6. a 7. séria.

Prvé zvesti, ktoré do éteru vypustil hlavný predstaivteľ Kiefer Sutherland naznačujú, že natáčať by sa malo v Londýne a Prahe a lokácie v Maroku. Aj keď Surnow, Cochram a výkonný producent seriálu Howard Gordon sú už zmluvne upísaní tomuto projektu, Kiefer Sutherland, hoci od začiatku plne podporuje projekt prenesenia seriálu do filmovej podoby, zmluvu ešte nepodpísal.

Všetci však pevne dúfajú, že jeho účasť v role Jacka Bauera je len otázkou času. Ďalšou pozoruhodnosťou (a ja osobne som zvedavý, ako sa s ňou tvorcovia popasujú) je nezanedbateľný fakt, že televízne série svoju popularitu získali hlavne kvôli faktoru „real-time“ čiže skutočného času, na ktorom je seriál celý postavený. Napínavé osudy vidíme takmer „v priamom prenose“, čo mierne evokuje formát v súčasnosti veľmi populárnych reality show, obsah je však striktne fiktívny a viac napínavý, preto týždeň čo týždeň dokáže k televíznym obrazovkám pripútať haldy fanúšikov.

Doteraz mala každá séria 24 dielov, každý diel zaznamenával minútu po minúte v reálnom čase priebeh jedného celého dňa počas ktorého svetu hrozili rôzne katastrofy. Film, ak vznikne, bude mať plánovanú minutáž okolo dvoch hodín, čo je o čosi menej, ako má jeden deň (presnejšie – je to jedna dvanástina dňa). Takže autori budú musieť upustiť od najcharakteristickejšej črty, aby „spakovali“ celý deň do zhustenej kinopodoby.

Verme teda, že aspoň ten Sutherland prijme hlavnú rolu, lebo v opačnom prípade by sa, podľa mojich výpočtov, už len veľmi málo jednalo o pôvodnú „Dvadsaťštvorku“ a vznikol by pravdepodobne úplne iný politický thriller. Ktovie?!? Filmoví nadšenci si túto otázku budú môcť zodpovedať v kinách po celom svete v bližšie neurčenom období roka 2008.