Comixy boli vyhľadávanými predlohami pre veľkolepé filmové dobrodružstvá už v rannom, či skôr „predškolskom“ veku filmu. Veď prvé hrané dobrodružstvá inšpirované najslávnejšími marvelovskými superhrdinami vznikli v 50. rokoch – „The Batman“ (1943) a „Superman“ (1948). Skutočný „boom“ nastal až na sklonku 80. a 90., keď majster temna, rozprávok a hororu Tim Burton priniesol na filmové plátna zatiaľ najúspešnejšiu filmovú verziu „netopierieho muža“ („Batman“ 1989).

V nasledujúcich rokoch sa s adaptáciami viac či menej známych comixov roztrhlo vrece. A počet comixových filmov stále rastie geometrickým radom. Z toho kvanta spomeňme len: Spiderman, X-man, Hulk, Daredevil, Hellboy, Fantastic Four, Liga výnimočných, Spawn, Sin City a mnoho iných. Pre tých, ktorým je to stále málo a pre všetkých fanúšikov marvelovských superhrdinských comixov mám naozaj dobrú správu – to, čo bolo zatiaľ nakrútené, je len zlomok z toho, čo sa v najbližších rokoch chystá.

Marvel Studios s výkonným producentom Avim Aradom totiž plánujú postupne dať priestor zjavne všetkým, ktorí si ho zaslúžia – a vyzerá to tak, že si ho zaslúžia naozaj všetci. Spomedzi už istých a potvrdených projektov, ktoré sú v štádiu príprav, vyberám dva najhorúcenjšie tituly: „Ant-Man“ a „Iron-Man“.

Ant-Man“ (v preklade „Mravenčí muž“) je príbeh geniálneho vedca Dr. Hanka Pyma, ktorý sa rozhodne svoj najnovší objav (manipulácia častíc magnetickým poľom alebo niečo tomu podobné) vyskúšať na sebe – v dôsledku čoho sa scvrkne takmer na mikroskopickú veľkosť. Navyše zistí, že dokáže komunikovať s hmyzom a tak neváha, vyrobí si slušivý kostým a s týmito novými vlastnosťami sa púšťa do boja proti zlu.

Film sa nachádza ešte len v štádiu písania scenára, na ktorom pracuje režisér Edgar Wright (napr.: hororová romantická komédia „Súmrak mŕtvych“) spolu s Joeom Cornishom. Podľa Wrighta má byť film koncipovaný netradične s dôrazom na viacžánrovosť a hlavne humornú stránku – čo je dosť pochopiteľné vzhľadom na jeho predošlý film „Súmrak mŕtvych“ („Shawn of the Death“ 2004), ktorý veľmi ladne kombinuje zombie horor s romantickou komédiou.

O niečo známejší marvelovský „Iron Man“ („Železný muž“) sa na plátno dostane vďaka režisérovi a hercovi menom Jon Favreau. Príbeh milionára a talentovaného vynálezcu Tonyho Starka, ktorý vymyslí špeciálny „odev“, aby mu umožnil prežiť, keďže Tony je po ťažkom úraze a čas sa mu kráti, je v procese pre-produkcie a natáčanie sa plánuje na január 2007. Kto si však zahrá Iron Mana či Ant-Mana je zatiaľ asi len v hlavách tvorcov.

Komu by to na začiatok nestačilo, môže sa už teraz tešiť na zatiaľ do budúcna plánované pokračovania: Constantine 2, Daredevil 2, Spiderman 4, X-Man 4 (!), Hulk 2, Sin City 2, Fantastic Four 2, Hellboy 2, Batmana 6 alebo nových hrdinov ako Captain Amerika, Thor, Nick Fury a ďalší.

Ako vidno, o comixových hrdinov v budúcnosti nebude núdza. Je len otázkou času, kedy sa na filmové plátno dostane aj Včielka Maja.