Hovorilo sa o tom už dlhšie a nakoniec sa to stalo. Štrajk amerických scenáristov začal minulý pondelok. Odborové organizácie združujúce filmových a televíznych scenáristov sa nedokázali dohodnúť na novej kolektívnej zmluve s predstaviteľmi filmových a televíznych spoločností. Samozrejme, ide o peniaze.

Scenáristom sa nepáči výška ich podielov z predaja DVDčiek. Momentálne sú absolútne smiešne až žiadne. Kedže čoraz väčšia časť ziskov sa vytvára mimo kinosál, cítia sa ukrátení. Rovnako požadujú aj podiely z predaja diel cez internet a mobilné telefóny.

Filmové štúdia sa stihli predzásobiť a scenárov majú na najbližšie obdobie dostatok. Väčšie ťažkosti by nastali v prípade, ak by štrajk trval viac ako rok. Problémy môže spôsobiť to, že ani hotové scenáre sa už nemôžu upravovať počas nakrúcania. Paradoxne, v prípade dlhšie odkladaných projektov, pri ktorých producenti váhali, sa veci začnú hýbať rýchlejšie.

V horšej pozícii sa nachádzajú televízie. V ohrození sú aktuálne bežiace série seriálov (z nich majú hotových tak maximálne 8 častí) ako napríklad Lost, Heroes, Doktor House a v podstate všetky ostatné. Pre niektoré z nich sa pripravujú alternatívne konce sérii, iné si dajú pauzu. Talkshow a late night show programy sa už prestali vyrábať úplne. Televízie musia rýchlo nájsť vhodnú náhradu, lebo inak prídu o divákov a tým aj o príjmy z reklamy.

Predpokladá sa, že televízie čoskoro pristúpia na podmienky scenáristov. Filmové spoločnosti môžu odolávať dlhšie, ale aj tak si myslím, že časom povolia aj ony, keďže stále ide iba o drobné z celého balíka točiaceho sa vo filmovom priemysle. Zaujímave to začne byť v momente, keď sa k scenáristom pridajú aj herci a režiséri, ktorí sú na tom rovnako.