Čoskoro sa uskutoční ďalší, už deviaty ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava. Aj keď nás jubilejný ročník ešte len čaká, oslavovať môžeme aj teraz. Program je totiž tradične nabitý kvalitnými filmami, ktoré rozhodne stoja za pozretie. Nachádzajú sa v jedenástich sekciách, z ktorých sa niektoré ako vždy opakujú, no ako vždy sa stretneme aj s úplne novými témami.

Dočkáme sa teda toho najlepšieho, čo tohto roku vzniklo, ale aj mnohých ďalších snímok. Najvýraznejšou sekciou býva typicky Medzinárodná súťaž prvých a druhých hraných filmov. Každoročne v nej má slovenský divák možnosť zoznámiť sa s tými najlepšími súčasnými snímkami, ktoré obvykle stihli vyhrať niekoľko významných ocenení. Pôjde o najprogresívnejšie filmy z krajín ako RUMUNSKO (California Dreamin’, film cenený divákmi aj kritikou v Cannes), MAĎARSKO (Šťastný život, tohtoročný najlepší tamojší debut), či ESTÓNSKO (Jesenný bál, víťaz sekcie Horizonty na festivale v Benátkach).

Zaujímavé sú aj ďalšie sekcie, čiže Made in Europe, Proti prúdu, Svetový čas, Retrospektíva: Ulrich Seidl, Voľná zóna: British Queer Cinema, Focus: London Calling, Slovenský film 2007, Azyl – krátkometrážna tvorba, VideoArt, Zvláštne uvedenie. Vymenovať všetky filmy by bolo únavné, navyše si ich môžete pozrieť na stránke www.iffbratislava.sk. Stačí krátky pohľad a presvedčíte sa, že sú tam ešte lepšie filmy, ako sa môže zdať z tejto krátkej upútavky.

No a už len na záver spomeniem, že tento rok sa výrazne znížila aj cena vstupného. Akreditáciu typu Účastník bude možné získať po zaslaní vyplnenej žiadosti do 20. novembra, pričom organizátori jej cenu znížili na 299 Sk. Výrazne nižšiu cenu má aj permanentka a za 499 Sk si ju bude možné zakúpiť už od 1. novembra.