© Jakub Michel

O necelý mesiac sa začne už 4. ročník festivalu Hviezdne noci Bytča. V dňoch od 16. do 19. augusta sa opäť malé mestečko na Považí premení na kultúrne epicentrum, ktoré bude hostiť umelcov a návštevníkov z celého Slovenska. Za štyri roky sa z nadšeneckého, na kolene zorganizovaného podujatia stala značka a Bytča bude tretí augustový víkend pútať pozornosť všetkých milovníkov filmu, hudby, divadla a ďalších druhov umenia.

Dve najväčšie sekcie programu, ako sme si už na Hviezdnych nociach zvykli, budú filmová a hudobná, no okrem nich čaká tento rok festival veľký posun vpred aj v oblasti výtvarného programu a tiež programu pre deti.

Asi najväčším lákadlom filmovej prehliadky festivalu bude sekcia nazvaná Pocta venovaná veľkej persóne dejín filmu Ingmarovi Bergmanovi. Diváci budú môcť pri príležitosti jeho nedožitých stých narodením zhliadnuť 5 menej známych, ale o to kvalitnejších kúskov z jeho filmografie. Ešte väčšou raritou budú japonské filmy z 80. rokov v sekcii Filmový zemepis, z ktorých väčšina sa na Slovensku takmer vôbec nepremietala. Vrcholom sekcie bude projekcia trojhodinového opusu Kagemuša od majstra strieborného plátna Kurosawu.

Ďalšie dve sekcie rozhodne nebudú zaostávať. Fenomén Slovensko: Komédie prinesie zabudnuté slovenské komédie ako Statočný zlodej s Jozefom Kronerom či kultové Slané cukríky. Osviežujúcim ponorom do tajov filmových archívov bude aj sekcia Film a história, ktorá pri príležitosti stého výročia vzniku Československa predstaví 5 zásadných filmov: nemého Staviteľa chrámu, geniálnu paródiu Pytlákova schovanka, trezorové Ucho, umelecký masterpiece Adelheid od Vláčila a absolútnu westernovú klasiku Limonádový Joe. Zážitok budú mať diváci nielen z filmov, ale aj zo samotných lokácií a opäť sa môžu tešiť na premietanie na nádvorí renesančného zámku či v historickom Sobášnom paláci.

Hudobný program i tento rok predstaví dôkladný výber mien zo slovenskej hudobnej scény. Legendy ako Karpatské chrbáty, Autumnist či Karol Mikloš doplní priehršť najžiadanejších a najtalentovanejších mien na súčasnej scéne. Tešiť sa môžete na Tolstoys, Gleb, Walter Schnitzelsson, Ventolin, Fvlcrvm, Tante Elze a samozrejme Fallgrapp. Nebudú chýbať mladé a dravé formácie ako prešovskí rockeri Vojdi, hardcorový Shallov, punková opera Wilderness z Trnavy či žilinský objav Darkness Positive a Ditch The Fridge. Hudobne to v Bytči ožije na troch miestach a srdcom festivalu bude už druhým rokom open-air stage pod storočnými lipami priamo na námestí.

Hviezdne noci nezabúdajú ani na detského diváka. Práve naopak, po minuloročnom úspechu Detského stage-u tento rok pripravili organizátori ešte bohatší a skutočne rôznorodý program. Bude bábkové divadlo, pouličné divadlo, filmový kabaret, premietania, čítačky, hudobné koncerty a množstvo workshopov. Prídu hviezdy detských divákov ako Braňo Jobus, detská kapela Pánko a české Dřevěné divadlo Jana Hrubce. Najmenšie deti zabaví vzdelávací divadelný projekt Edudrama či súbory Divadlo na hojdačke a Kapor na scéne. Verejný priestor zaplavia pouliční komedianti v čele so Šaškom Fjodorom. Deti skutočne nebudú mať 4 dni núdzu o program a nebudú vedieť, kam sa skôr vybrať.

Okrem divadla pre deti bude festival hostiť aj dve predstavenia pre dospelých. Prvým bude pôsobivá komorná inscenácia Etogramy pohybujúca sa na pomedzí činohry a výtvarného umenia od začínajúcej režisérky Dáše Krištofovičovej. Ako druhý sa predstaví nezávislý divadelný súbor Odivo so svojou oceňovanou inscenáciou Stopy pamäti, ktorá patrí k tomu najlepšiemu na poli súčasného slovenského divadla. Predstavenie kombinuje bábky s pohybovým divadlom a premysleným svetelným dizajnom. Domácu scénu zastúpi súbor Dramaťáci ZUŠ Bytča pod vedením Rada Kianicu, ktorý predstaví svoju oceňovanú hru Anna.

Novinkou bude tento rok aj samostatný výtvarný program. Výstavy majú svoje miesto na Hviezdnych nociach už od druhého ročníka, no teraz ich bude ešte viac. Rôzne priestory v rámci mesta sa premenia na dočasné galérie, kde budete môcť vidieť výstavy mladých talentovaných slovenských výtvarníkov v kurátorskom podaní Kristíny Rigerovej.

Slovami hlavného dramaturga festivalu Petra Gärtnera: „Hviezdne noci čaká ďalší dôležitý ročník. Každý rok je to napínavé. Každý rok začíname odznova, aby všetko v auguste sadlo a aby sme na štyri dni naše mesto premenili na živý festivalový organizmus. Festival sa opäť programovo rozrastá, napríklad len také diskusné fórum má toľko hostí, že by si zaslúžilo samostatný festival. Program je výsledkom ročnej práce viacerých dramaturgov, preto veríme, že padne na úrodnú pôdu a že si Hviezdne noci aj tento rok nájdu svojich divákov. Zámerom bolo ešte viac posilniť ideu umenia vo verejnom priestore, aj preto sme tento rok siahli po pouličnom divadle a samotný verejný priestor obohatíme výtvarnými dielami.“

Lístky na festival sa dajú za zvýhodnenú cenu kúpiť v predpredaji cez portál Predpredaj.sk alebo v deň festivalu vo festivalovej pokladni pri hlavnom stage-i Pod lipkami. Počas festivalu bude pre cezpoľných účastníkov zabezpečené nocľažné spanie, ktoré je možné rezervovať na web stránkach festivalu.