Čo len ľudia povedia. © MFF Cinematik 2018

Nórska koprodukčná dráma Čo len ľudia povedia (Hva vil folk si) režisérky a scenáristky Iram Haq mala úspešnú premiéru na festivale v Toronte a získala aj status otváracieho filmu 13. MFF Cinematik. Festival sa v tohtoročnej sekcii Nórsko pod lupou programovo zameria na nórsku kinematografiu v jej žánrovej a príbehovej pestrosti. Príbeh šestnásťročnej Nishy z pakistanskej rodiny, ktorá si užíva slobodný život v Osle až do okamihu, ked sa rodina zaťažená tradíciami, rozhodne všetko zmeniť. Nezmyselná a radikálna ochrana dcéry pred nástrahami západného moderného slobodného sveta spôsobí výrazný generačný konflikt. Jeden z najvýraznejších nórskych filmov ostatných rokov.

Najnovší film dvojnásobného držiteľa Oscara za cudzojazyčný film – iránskeho režiséra Asghara Farhadiho (Forushande, Jodaeiye Nader az Simin) – 13. MFF Cinematik uzavrie a stane sa súčasťou večera udeľovania festivalových cien. Španielsko-francúzska mysteriózna dráma Všetci to vedia (Todos lo saben) sa sústreďuje na Lauru, ktorá sa vracia do svojho rodného mestečka neďaleko Madridu. Prichádza na svadbu svojej sestry, na ktorej sa postupne odkrývajú tajomstvá z minulosti. Film s hviezdnym hereckým obsadením (Penélope Cruz, Javier Bardem, Ricardo Darín) otváral tohtoročný 71. Cannes.

13. MFF Cinematik sa uskutoční tradične v Piešťanoch v dňoch od 11. do 16. septembra 2018. Akreditácie na festival Cinematik si môžete zakúpiť už dnes na stránke www.cinematik.sk.