Britská kinematografia je celosvetovo na vzostupe a jedným zo strojcov tohto úspechu je bezpochyby aj režisér a scenárista Steve McQueen. Dlhé roky nakrúcal len krátke filmy a pracoval na rôznych iných umeleckých projektoch. Celovečerný debut si odbil v roku 2008 filmom Hlad, za ktorý získal na festivale v Cannes cenu Caméra d´Or, čo je cena pre najlepšieho nového režiséra. O tri roky nasledovala snímka Hanba (Shame, 2011) s Michaelom Fassbenderom v hlavnej úlohe, ktorej sa darilo veľmi dobre aj v komerčnom ohľade.

Biografická historická dráma 12 Years a Slave je niekedy označovaná ako ukončenie pomyselnej trilógie McQueenových filmov. Je tu však viacero rozdielov, ktoré hovoria skôr o tom, že to tak nebude. Scenár po prvýkrát nepísal priamo McQueen, ale americký spisovateľ John Ridley. Ide však o adaptáciu rovnomennej autobiografie Solomona Northupa, slobodného černocha, ktorého v roku 1841 unesú do otroctva pod zámienkou dobre platenej práce. 12 rokov potom pracoval na plantáži v Louisiane. Jeho román i svedectvo bolo veľmi dôležité pri boji o zrušenie otroctva.

Zaujímavé je aj herecké obsadenie. Zahrali si tu aj Brad Pitt a Paul Giamatti, ale prím majú britskí herci. V hlavnej úlohe to bude Chiwetel Ejiofor, ktorý nie je zatiaľ veľmi známy, ale aj vo viacerých vedľajších úlohách dokázal zaujať a získať ocenenia, či nominácie. Toto by mohol byť pre jeho kariéru prelom. Zlého otrokára stvárnil Michael Fassbender a postavu kňaza-otrokára zasa Benedict Cumberbatch.

Film je v tomto čase už hotový. Premiéra je naplánovaná počas Toronto International Film Festival v septembri. Do amerických kín sa dostane 18. októbra a už teraz sa s ním počíta ako s vážnym kandidátom na oscarové nominácie.

Včera bol zverejnený prvý trailer: