© Warner Bros.

V roku 1989 do kín prišiel film Batman v hlavnej úlohe s komediálnym hercom Michaelom Keatonom a v úlohe zloducha Jokera sa predstavil skúsený Jack Nicholson. Film podľa predlohy úspešného komiksu sa okamžite stal obrovským hitom a preslávil režiséra Tima Burtona. Keďže prvý diel bol neskutočne úspešný, tri roky po ňom Tim Burton natočil diel druhý s názvom Batman sa vracia opäť v hlavnej úlohe s Michaleom Keatonom. Druhý diel už nebol taký úspešný ako prvý, ale aj tak si zachoval určitú kvalitu a hlavne temnú atmosféru, ktorú Tim Burton vytvoril už v prvom dieli. Ako sa hovorí, kým niečo slušne vynáša, treba točiť, a preto prišli ďalšie dve pokračovania, Batman navždy a Batman a Robin. Avšak neboli ani zďaleka také úspešné a kvalitné ako prvé dva diely. Najväčšiu vinu zrejme na tom nesie výmena režisérov. Tima Burtona nahradil na režisérskej stoličke Joel Schumacher, ktorý premenil temné Gotham City na mesto plné neónov a svetiel. Tým zničil všetko čaro, ktoré v sebe Batman skrýval a po neúspechu štvrtého dielu Batman a Robin tak Batmana pochoval na sedem rokov.

Originálny názov
Batman Begins

akčný, dobrodružný
2005 / 140 min. / MP 12
USA / Veľká Británia

Réžia
Christopher Nolan
Scenár
Christopher Nolan, David S. Goyer
Až teraz v roku 2005 prichádza pokračovanie príbehu o netopierom mužovi. Jeho názov je Batman začína a zaoberá sa obdobím zrodu temného hrdinu. Ako sa vlastne z obyčajného chlapca Brucea Waynea stal hrdina, ktorý naháňa strach svojim nepriateľom a bojuje so zločinom v meste Gotham City? Aj na túto otázku vám odpovie nový film režiséra Christophera Nolana, ktorý natočil skvelý film Memento (2000) a vydarenú Insomniu (2002).

Batman nie je obyčajný superhrdina. Je neobyčajný tým, že je vlastne úplne obyčajný, nemá žiadne schopnosti, ktoré by mu uľahčovali boj so zločinom a celá jeho podstata superhrdinu je teda iba v ňom samom. A takto Brucea Waynea, teda Batmana berie aj režisér Nolan. Bruce Wayne je človek, ktorý sa musel vyrovnať so stratou oboch rodičov, musel prekonať svoj obrovský strach v kláštore na Ďalekom východe, aby dospel a stal sa Batmanom. Christian Bale hrá Batmana ako charakterovú úlohu. Vdýchol do Batmana život a my pochopíme, že postava netopierieho muža mu skutočne sadla. Nevykresľuje Batmana ako jasne dobrého hrdinu, ale ukazuje, že aj keď Batman bojuje proti zlu, zlo je aj v ňom samom. Túži po pomste, chce smrť vraha jeho rodičov, ale nakoniec sa rozhodne bojovať proti zločinu a ovládne svoj hnev. Bol som veľmi zvedavý, ako sa britský herec zhostí úlohy, ktorá ho môže vyniesť medzi najväčšie hviezdy filmového priemyslu alebo ho úplne potopiť. Michael Keaton pôsobil v role Batmana rozpačito, Val Kilmer nevýrazne a o Georgeovi Clooneym, ktorého netopierí oblek zdobili kovové bradavky, škoda hovoriť. Bale však pod maskou netopiera dokázal vytvoriť hrdinu, ktorý nepôsobí komicky ani trápne, ale ľudsky a za to si zaslúži veľké uznanie.

Herecké obsadenie filmu je celkovo bohaté na zvučné mená. V rozličných úlohách sa objavili Liam Neeson, Gary Oldman, Michael Caine, či Morgan Freeman. Čiže veľmi kvalitní charakteroví herci. Batman začina je po hereckej stránke dokonalý a herci odviedli výbornú prácu. Zážitok vám pokazí iba Katie Holmes, ktorá hrá Bruceovu priateľku z detstva a po boku hereckých osobností pôsobí jej herecký výkon rozpačito.

© Warner Bros.

V súčasnosti panuje názor, že komiksový film je o efektoch, výbuchoch a má pomaly rozprávkový dej. Na to pri novom Batmanovi rovno zabudnite. Je v ňom síce 400 efektov, ale Batman záčína nie je rozhodne film, ktorý by staval na práci trikových expertov. Celý film stojí na skutočne brilantnom hereckom obsadení a na vynikajúcej atmosfére, ktorú sa podarilo Christopherovi Nolanovi vytvoriť.

Samozrejme, v novom filme o maskovanom hrdinovi má svoje miesto akcia. Christopher Nolan trval na tom, aby sa použilo čo najmenej počítačových efektov, a preto pôsobí film veľmi realisticky. Batmanove zbrane a hračky sú v podstate odložené projekty armády, ktoré sa skrývajú v sklade Wayne Enterprises. Aj keď je v novom Batmanovi menej výbušnej akcie plnej efektov a streľby, vôbec to filmu neuberá na kvalite, práve naopak, robí ho to zaujímavejším.

Film má kvalitný scenár a v novom Batmanovi nie sú takmer žiadne hluché miesta, takže toho, že sa budete nudiť, sa skutočne báť nemusíte. Atmosféru filmu dokresľuje hudba z dielne Hansa Zimmera a Jamesa Newtona Howarda. Čo sa týka kamery a strihu, niet sa takisto na čo sťažovať a film aj napriek tomu, že má 134 minút, nepôsobí uťahane.

Čo dodať na záver. Batman začína je film, ktorý ma prekvapil, a to v dobrom. Je to film, aký tu už dlho nebol. Plný akcie, zábavy, humoru, dobrých hercov a napätia. Ak sa na neho vyberiete do kina, určite nebudete ľutovať. Keď Christopher Nolan hovoril, že chce poňať príbeh o maskovanom hrdinovi úplne inak ako jeho predchodcovia, mnohí si mysleli, že to bude opäť sklamanie. Ale mýlili sa. Nolan vrátil Batmanovi jeho starý lesk a my môžeme dúfať, že Batman, ktorého Nolan stvoril, skutočne iba začína.