Deadpool © 2016 CinemArt SK

Deadpool

Michal Klembara
Michal Klembara
Recenzia

Originálny názov
Deadpool

akčný, dobrodružný, komédia
2016 / 108 min. / MP 15
USA / Kanada

Réžia
Tim Miller
Scenár
Rhett Reese, Paul Wernick, Fabian Nicieza, Rob Liefeld
Nejakým spôsobom, ktorý mne unikol, sa okolo tohto filmu vytvorila veľká mánia, a tak jeho skvelé výsledky v kinách, dokonca aj v tých našich, neprekvapia. Zväčša mi filmy podľa komiksov od Marvelu nesedia, ale X-Meni boli vždy tak trochu iní, keďže neboli zaradení do Marvel Cinematic Universe a ich výrobu zastrešujú iné spoločnosti.

A to, že iný je aj Deadpool, je jasné takmer od prvých minút filmu. Inakosť má však táto postava v sebe zakódovanú už od roku 1991, keď sa po prvýkrát objavil na stránkach komiksu. Pôvodne ho jeho autori, Rob Liefeld a Fabian Nicieza, zamýšlali ako záporáka, ale stal sa z neho ukážkový anti-hrdina. „Pácha“ dobro, ale z vyslovene sebeckých dôvodov. Jeho superschopnosťou popri fyzickej sile je hlavne rýchle uzdravovanie a hojenie rán. Okrem toho je nesmierne ukecaný a vtipný. Často sa prihovára aj priamo čitateľom a tentoraz teda aj divákom.

Na všetkých týchto základných kameňoch stojí aj aktuálny filmový Deadpool s Ryanom Reynoldsom v titulnej postave. S touto postavou sa už zoznámil v samostatnom filme o Wolverinovi, kedy však šlo o menšiu úlohu, ktorá takto verne nestála na komiksovej postave.

Deadpool © 2016 CinemArt SK

Tam, kde si film berie za vzor komiksového Deadpoola, to funguje skvele. Rayn Reynolds sa na túto postavu výborne hodí. O to zaujímavejšie je, že nejde o náhodnú voľbu. V jednom z komiksov Deadpool sám opisuje svoj zjav ako kombináciu Reynoldsa a psa plemena Shar Pei. Má totiž dosť poškodenú pokožku.

Ako je už zvykom pri prvých samostatných filmoch pre konkrétne postavy, ide o príbeh zrodu. V tomto prípade je nesmierne krátky. Deadpool ešte pod svojim civilným menom Wade Wilson je povedzme žoldnier, i keď to je v jeho prípade silné slovo. Za peniaze ubližuje zlým ľuďom, aby vyriešil niekoho problém. Práve v momente, keď jeho život naberá dobrý smer, zistia mu rakovinu vo vážnom štádiu. Tradičná liečba mu nedáva nádej, a tak príjme zvláštnu ponuku. Aktivujú v ňom jeho mutantské gény, čo ho vylieči z rakoviny a pridá mu nejaké tie superschopnosti. Neskôr sa veci samozrejme skomplikujú a je pritom znetvorená jeho pokožka. Preto sa aj rozhodne nosiť kostým.

Hlavný dej je v podstate o tom, že sa Deadpool snaží dolapiť človeka, čo mu toto všetko spôsobil, lebo si myslí, že mu bude vedieť opraviť jeho tvár. Opäť sebecký motív, pri ktorom zneškodní mnoho zlých ľudí.

Deadpool © 2016 CinemArt SK

Divák sa do deja dostáva približne v polovici. Prvá časť je potom vysvetlená v sérii flashbackov, mnohé sú veľmi vtipné a druhá už pokračuje normálne. Ako som už naznačil, táto celá story je veľmi jednoduchá a za iných okolností by bola aj krátka. Utiahnuť na takmer dvojhodinový film sa to dalo len vďaka humoru a dialógom. Trochu horšie je to s akčnými scénami. Najmä záverečnému súboju niečo chýba a je to miestami skôr otravné. Nepomáha tomu ani nevýrazný záporák (Ed Skrein).

Hneď úvodnú bitku sa však podarilo tvorcom postaviť aj na humore a tam to funguje dobre. Nedá sa však len na tejto jednej veci vybudovať bez chyby celý film a Deadpool má tentoraz tú smolu, že nič iné do vienka nedostal.

Celkový dojem však rozhodne nie je zlý. Je to samozrejme snímka skôr pre mladšie ročníky, ale ak nemáte iné očakávania ako je príjemná filmová zábava, nemali by ste z filmu odchádzať sklamaní.