Smutné jazyky (2018). © Anna Grusková

Diváci v slovenských mestách a mestečkách v rôznych regiónoch sa môžu zoznámiť s osudmi Karpatských Nemcov u nás. Najnovší film režisérky Anny Gruskovej Smutné jazyky cestuje spolu s tvorcami po Slovensku a okrem projekcií ponúkajú aj diskusie. Dokument, ktorým sprevádza germanista Jozef Tancer, je oživením zabudnutej kapitoly našich dejín a tiež dôkazom, že „oficiálny“ dejepis je o niečom inom, než mnohí ľudia na Slovensku naozaj prežili.

„Uvedomujeme si, že život nemeckej menšiny na Slovensku bol dlhý čas obmedzovaný najmä na prezentácie folklórneho dedičstva. Len v posledných rokoch môžeme otvorene hovoriť o histórii tzv. Karpatských Nemcov, o ich ohromnom prínose pre dnešné Slovensko, ale aj o tienistých stránkach spolunažívania so slovenskými susedmi. Dodnes majú mnohí „naši“ Nemci strach hovoriť. Všetky tie obsiahle a komplikované témy sme sa pokúsili uchopiť cez fenomén jazyka, života aj umierania unikátnych nemeckých nárečí na Slovensku. V jazyku sa skrýva moc, za to, že hovoríte nežiadúcim jazykom, vás môžu aj zabiť. Chceme sa s germanistom Jozefom Tancerom po filme rozprávať s publikom, pozývame aj odvážnejších pamätníkov a pamätníčky, máme už viacnásobnú skúsenosť, že pri takýchto náročných témach majú ľudia veľkú chuť sa porozprávať,“ povedala Anna Grusková, ktorá sa podpísala pod réžiu, scenár aj produkciu filmu. Dokument mal predpremiéru na festivale Cinematik v septembri 2018, premiérovo ho uviedol aj festival dokumentárnych filmov Jeden svet, projekcie sa konali aj na piatich miestach v Nemecku a Rakúsku.

Dokumentárny film o Karpatských Nemcoch na Slovensku mapuje rôzne podoby nemeckého jazyka u nás a cez optiku jazykovej situácie približuje ideologicky a kultúrne komplikované a zaujímavé dedičstvo nemeckej menšiny na Slovensku v 20. storočí. Ukazuje aktuálny stav, v ktorom sa nemecká kultúra a nemecké dialekty zo Slovenska po niekoľkých storočiach definitívne strácajú. Po regiónoch vymierajúcich nárečí a zamlčiavaných dramatických osudov Karpatských Nemcov u nás sprevádza germanista Jozef Tancer, ktorý je aj autorom námetu filmu.

Smutné jazyky (2018). © Anna Grusková

„História Karpatských Nemcov na Slovensku bola od konca 2. svetovej vojny až po súčasnosť predmetom nenávisti, rozpakov, váhania a neskôr zjednodušovania na folklórne tradície. Dokumentárny film Smutné jazyky/Sprechen Sie Karpatendeutsch? je založený na tzv. jazykových biografiách predstaviteľov a predstaviteliek pomaly sa zmenšujúceho bohatstva nemeckých dialektov na slovenskom území,“ doplnila Anna Grusková.

Takzvaní Karpatskí Nemci postupne prichádzali na územie dnešného Slovenska od 13. storočia. Pomáhali tu vybudovať priemysel, baníctvo, poľnohospodárstvo, postavili väčšinu najkrajších miest a mestečiek. Po nástupe Adolfa Hitlera k moci sa začala ich intenzívna, z Nemecka riadená nacifikácia. Nie všetci jej však podľahli, viacerí bojovali v SNP, iní zomierali v nemeckých koncentrákoch. Po skončení druhej svetovej vojny muselo zo Slovenska odísť na základe takzvaných Benešových dekrétov 84% nemeckých obyvateľov.

„My sme ľudia, ktorí žijú vo svojej vlasti, ale nijakú vlasť nemajú,“ hovorí vo filme vyše deväťdesiatročná predsedníčka Karpatonemeckého spolku v Bratislave, pani Rozina Stolárová-Hoffmann, a práve tento výrok sa stal nosnou myšlienkou celého dokumentu.

Filmový štáb cestoval po Slovensku od roku 2015, navštívil tie územia, kde spomínaná menšina žije od 13. storočia, a zhotovoval nahrávky a filmové dokrútky s cieľom zachovať a prezentovať jedinečné stopy po kedysi určujúcej priemyselnej a poľnohospodárskej národnosti na súčasnom slovenskom území. „Bola to výzva, nakrúcať film čiastočne v takmer zabudnutom jazyku (jazykoch), prirodzene sme však rýchlo začali smerovať k zabudnutým príbehom kolektívnej viny,“ spomína Anna Grusková a prízvukuje, že pre zachovanie historickej pamäti na Slovensku je dôležité nielen ukázať krásu odchádzajúcich jazykov a kultúr, ale aj politický rozmer histórie Karpatských Nemcov, rozmanitosť ich postojov, ich jedinečné spomienky a menej známe postoje ich slovenských susedov.

Film je v slovenskom a v nemeckom jazyku so slovenskými titulkami. Vzišiel zo spolupráce doc. Jozefa Tancera z Katedra germanistiky, nederlandistiky a škandinavistiky FiF UK s režisérkou a dokumentaristkou Annou Gruskovou. Smutné jazyky sú po filmoch: Rabínka (2012), Návrat do horiaceho domu (2014), Profesionálna cudzinka (2016) jej štvrtým celovečerným dokumentom.

Projekcia v kultúrnom centre Malý Berlín v Trnave sa bude konať v stredu 23. januára 2019 o 19.00 hod. Po filme, ktorý trvá 60 minút, bude nasledovať diskusia s tvorcami, Annou Gruskovou a Jozefom Tancerom.