19. marca nás v úctihodnom veku 90 rokov navždy opustil jeden z najväčších autorov sci-fi literatúry Arthur C. Clark. Do filmového sveta sa zapísal najmä kultovou snímkou 2001: Vesmírna Odysea, ale niet pochýb o tom, že jeho tvorba ovplyvnila celé generácie iných spisovateľov a filmárov.

Svetoznámy spisovateľ zomrel v stredu ráno v nemocnici na Srí Lanke. Žil tam už od roku 1956 a podľa miestnych médii patril medzi obľúbených obyvateľov. Počas svojho dlhého života napísal vyše sto kníh. Preslávil sa najmä románmi Rajské fontány, Stretnutie s Rámom a 2001: Vesmírna Odysea.

Spolu so Stanleym Kubrickom napísal scenár k filmovému spracovaniu Vesmírnej Odysey. Dohliadol teda na to, aby bolo všetko tak ako má byť. Na rozdiel od drvivej väčšiny sci-fi filmov v tomto počas vesmírnych scén nepočuť žiadne zvuky, keďže tie sa vzduchoprázdnom nemôžu šíriť. Už to hovorí veľa o tom, aký dôsledný človek to bol.

Arthur C. Clark nebol len muž s veľkou fantáziou. Bol odhodlaný svoje predstavy pretaviť do skutočnosti. Už v roku 1945 prišiel s nápadom telekomunikačných satelitov, ale odmietli mu to patentovať (chceli totiž vidieť jeden funkčný exemplár). Venoval sa aj konceptom takých vecí, ktoré dnes poznáme pod názvami mobilný telefón a internet. Je autorom desiatky odborných publikácií. Zaujímal sa najmä o výskum vesmíru a podmorského sveta. Ďalšou jeho vášňou boli záhady, ktoré podroboval serióznemu vedeckému skúmaniu. Vznikli tak dokumentárne seriály Tajomný svet Arthura C. Clarka a Svet tajomných síl Arthura C. Clarka.

Opustil nás veľký človek, česť jeho pamiatke. Ja si hodlám v najbližších dňoch prečítať niečo z jeho tvorby…