Paul NewmanVo veku 83 rokov zomrel v piatok (26. 9.) slávny americký herec Paul Newman. Preslávil sa najmä snímkami Niekto tam hore ma má rád, Mačka na rozpálenej plechovej streche, Frajer Luke, Podraz, či z tých novších Road to Perdition. Samozrejme je to len zlomok jeho úspešných snímok.

Paul Newman získal počas svojej nesmierne bohatej kariéry 10 nominácii na Oscara, z ktorých jednu premenil na víťaztvo a to za film Farba peňazí (1986). Získal aj ďalších 35 amerických a medzinárodných cien.

Narodil sa 26. januára 1925 v Ohiou matke Slovenke a otcovi nemeckému židovi. Po strednej škole sa chcel stať vojenským pilotom, bol však farboslepý, a tak musel na tento sen zabudnúť. Neskôr skúšal prevziať obchod svojho otca, ale veľmi rýchlo skrachoval. To už však študoval herectvo. Čoskoro prerazil na Brodwayi a odtiaľ to bol už len kúsok k televízii a filmu. Presadil sa už svojim druhým filmom s celkom príznačným názvom Niekto tam hore ma má rád (1956).

Vyskúšal si aj réžiu, ale venoval sa jej len občas. Dovedna zrežíroval len 6 filmov, medzi ktorými vynikli najmä Rachel, Rachel (1968) a Harry a syn (1984).

Česť jeho pamiatke.