Leslie NielsenVčera po komplikovanom zápale pľúc zomrel vo veku 84 rokov nestor filmových paródii Leslie Nielsen. Takmer celý život bol pracovne aktívny. Ako mladík začal pracovať v rozhlase a na konci 40. rokov sa rozbehla jeho televízna kariéra a čoskoro aj filmová. Venoval sa i divadlu a dabingu animovaných filmov.

Spočiatku však vôbec nebol komediálny herec a jeho cesta k paródiam, ktorými sa preslávil aj u nás, bola dlhá. V 50. rokoch slávil úspechy so scifi seriálmi a filmami ako boli Tales of Tommorow a Zakázaná planéta. Potom bol obsadzovaný do prevažne menších nevýrazných úloh. V roku 1980 nastal toľko vytúžený zlom. Do kín sa dostali hneď dva jeho filmy, prvým bol horor Hra na vraha a potom jeho prvá paródia – Pripútajte sa, prosím!. Nakrútila ju zrejme najúspešnejšia trojica tvorcov filmových paródii v USA: Jon Abrahams a bratia David a Jerry Zuckerovci. Leslieho si vybrali práve preto, že nebol komik. Malo to na jednej strane posilniť humor vážnosťou podania a zároveň nechceli, aby komici získali uznanie za ich prácu.

Leslie Nielsen sa v tomto žánri našiel a s jednotlivými tvorcami jeho prvej paródie spolupracoval ešte mnohokrát. Vznikla tak napríklad úspešná séria Bláznivá strela. Medzi úspešnejšie projekty, v ktorých sa objavil, patrili aj Scary Movie 3, či Utopenec na úteku. Mimo toho to boli už najmä rôzne priemerné snímky. Zaujímavejším projektom z jeho posledných rokov je Spanish Movie. Španielsky pokus o paródiu. Vraj o mnoho lepší ako tie americké so slovom movie v názve.

Leslie Nielsen sa narodil v roku 1926 v Kanade. Jeho kariéra sa naplno rozbehla po štúdiach tanca a herectva v New Yorku. Bol trikrát ženatý a má dve deti.

Fotografia prevzatá z CanadianContent.net.