Chľast © Film Europe 2020 Chľast © Film Europe 2020

Dánsky film Chľast prijali počas minulého roka nadšene diváci aj kritici. Neprekvapí, že sa snímka objavuje vo všetkých možných oscarových predikciách. Pre server Deadline.com prezradil režisér Thomas Vintenberg a hlavná hviezda Mads Mikkelsen niekoľko zaujímavých detailov zo zákulisia natáčania.

Chľast je o kvartete kamarátov, ktorí stratili životnú iskru a ich denná rutina je len nepríjemným stereotypom. Rozhodnú sa preto posilňovať alkoholom a skúšajú si udržať hladinu tak, aby dokázali fungovať, ale aby mal zároveň ich život ten správny šmrnc.

Na margo nápadu na originálny príbeh režisér Vintenberg poznamenal, že inšpiráciu našiel, rovnako ako jedna z jeho postáv vo filme, v histórii ľudstva: „Pozeral som sa na to, koľko fantastických úspechov a udalostí, ktoré zmenili svet, sa podarilo ľuďom, ktorí boli opitý. To ma zaujalo. Na jednej strane alkohol povznáša… no alkohol tiež zabíja ľudí a ničí rodiny.“

Ak ste si počas sledovania filmu užívali uveriteľné výkony hercov v telách opitých postáv, môže za to aj špeciálna príprava. Na takzvanom boot campe sa kvarteto hlavných hrdinov učilo byť čo najuveriteľnejší v rôznych stavoch opitosti. „Skúšali sme rôzne úrovne alkoholického opojenia. Samozrejme, máme s tým aj vlastné skúsenosti, ale zaujímalo nás, aký vplyv má rôzne množsvo alkoholu v krvi na reč a pohyby,“ prezradil Mikkelsen, ktorý za svoj výkon získal sošku na Európskych filmových cenách za stvárnenie hlavnej mužskej postavy.

Na to, či sa filmu podarí zabodovať v celosvetovej konkurencii si musíme počkať. V krajine pôvodu, teda v Dánsku, zaznamenal film obrovský úspech. Z 5,8 milióna obyvateľov si až 800 tisíc kúpilo lístok na Chľast do kina. Pre režiséra Vinterberga to bol suverénne najlepší výsledok jeho kariéry a film sa vôbec nie prekvapivo stal číslom 1 za minulý rok. A my sa ani nečudujeme, v našej recenzii obstál výborne.