Medzinárodný festival filmových klubov Febiofest oslávil v roku 2018 jubilejný 25. ročník. Zavítalo naň rekordných 30 režisérov, ktorí osobne uviedli svoje snímky, prišlo aj na bilanciu štvrťstoročia existencie filmového sviatku. Nasledujúci 26. ročník sa bude niesť v znamení zmien, ktoré prispejú k modernému a atraktívnemu festivalu a majú do bratislavských kinosál prilákať domácich divákov aj zahraničných filmových profesionálov. Uskutoční sa od 20. do 26. marca 2019.

MFFK Febiofest si tento rok po prvý raz zvolil tému, ktorej sa bude program naprieč sekciami venovať a ktorá bude leitmotívom konkrétnych filmov.
„Nie je možné nevšimnúť si, ako sa dnes polarizovaná spoločnosť stavia proti sebe. Jedni majú strach z diktátu liberálov, druhí naopak pálčivo vnímajú nárast konzervatívnych tendencií v spoločnosti,“ vysvetľuje umelecký riaditeľ MFFK Febiofest Přemysl Martinek aktuálny problém, ktorý ho podnietil „tematizovať“ tento ročník. „Dobre je to vidno napríklad pri témach ako imigrácia, globálne otepľovanie, stredoeurópska populistická politika alebo budúcnosť Európskej únie,“ uvádza príklady.

S podtitulom Zlo sa vo filme neskryje má preto tento rok festivalový program upozorňovať na zlo a strach, ktoré s čoraz väčšou obľubou a silnejším kalibrom šíria politici a médiá a snažia sa nimi ovládať a manipulovať masy. Tiež má za cieľ pripomenúť, že zlo má síce viacero podôb, ale len jeden základ a práve ten približujú divákom už vyše sto rokov veľké filmové príbehy.

Do programového tímu MFFK Febiofest pribudol nový člen Ondrej Starinský, ktorý už s festivalom v minulosti spolupracoval. Od nového ročníka sa bude sústrediť predovšetkým na výber súčasných slovenských hraných aj dokumentárnych filmov, ktorým sa venuje ako dramaturg v Rozhlase a televízii Slovenska.

„Patrí k špičkovým dramaturgom, ktorý sa filmovým festivalom v rôznych pozíciách venuje už celé roky. Som rád, že vďaka jeho expertíze bude program zase o niečo komplexnejší a rozhľadenejší. Spolu s dramaturgami Monikou Lošťákovou a Davidom Čeňkom už tvoríme kompaktný tím, schopný nielen festival prepájať s medzinárodnou scénou, ale aj vytvárať osobitú a pre slovenského diváka na mieru ušitú atraktívnu programovú ponuku,“ myslí si Přemysl Martinek.

V aktuálnom 26. ročníku usporiada MFFK Febiofest už po šiestykrát súťažnú sekciu V strede Európy. Aj tento rok sa v súťaži stretne 20 hraných, dokumentárnych, animovaných či experimentálnych krátkych snímok do 30 minút. Ocenenie je už tradične spojené s finančnou prémiou 3000 EUR, o víťazovi rozhodne medzinárodná porota a jeden z filmov si odnesie aj Cenu divákov.

Diváci sa aj naďalej môžu tešiť na filmové novinky z prestížnych festivalov z celého sveta v sekcii Klubový film dnes aj na premiéry nových domácich filmov v Slovenskej filmovej krajine, ktorá je posledné roky divácky najúspešnejšou a najnavštevovanejšou sekciou. V Klubovom Jukeboxe aj tento rok osobnosti vyberú pre publikum svoje obľúbené snímky, Zrkadlo minulosti uchváti s nanovo digitalizovanými dielami zlatého fondu slovenskej a českej kinematografie, v programe budú pokračovať aj sekcie pre náročného diváka Bez limitov a Kinoikon+ a MFFK Febiofest už tradične neopomenie ani najmladších divákov a prinesie tento rok ešte bohatší Filmový kabinet deťom.

Program pre filmových profesionálov Industry Days opäť predstaví zástupcom zahraničných filmových festivalov desiatku najočakávanejších pripravovaných slovenských filmových projektov a vytvorí tak platformu na stretnutie svetových profesionálov a domácich producentov. Počas slávnostného otváracieho večera v Bratislave sa už po 11-ty krát udelia Výročné ceny Asociácie slovenských filmových klubov, ktorá je hlavným organizátorom MFFK Febiofest.

Ako uvádza umelecký riaditeľ, festival pristúpi skôr ku kvalitatívnym než kvantitatívnym zmenám a diváci tak môžu aj tento rok očakávať vyše 100 filmových lahôdok počas 7- dňového filmového maratónu v hlavnom meste.