Zlaté Glóbusy

Koniec roka je už tu. Najlepšie (i najhoršie) filmy máme za sebou a herci aj režiséri čakajú na ohodnotenia svojich prac, hŕstkou vyvolených, ktorí si hovoria Akadémia filmových vied a umení. No predtým prichádza na rad nemenej prestížna cena Zlatý Glóbus, ktorá ma tradíciu určovať púť oscarov.

Ako možno viete, Globy sa rozdeľujú na niekoľko kategórii, a to na televíznu časť, na dramatickú časť a na komediálno – muzikálnu časť. Poďme sa spolu pozrieť na posledne dve.

V dramatickej časti dominuje novinka Alejandra Gonzalesa Innaritu Babel (zavŕšenie civilnej trilógie Amorres Perros – 21 Gramov), a najnovší počin génia Martina Scorseseho, Na Druhej Strane, ktorý zinkasovali zhodný počet nominácii – 6.

Pri režiséroch sa dvojitý zásah podaril Clintovi Eastwoodovi a jeho dvom vojnovým drámam, ktoré snímajú tu istú vojnu z dvoch uhlov pohľadu, Zástavy našich otcov a Letters from Iwo Jima. Podobne sa zadarilo aj Leovi DiCapriovi ktorý zaslúžené dostal nomináciu za svoj skvelý herecky výkon v gangsterke Na Druhej Strane, ale aj za jeho kritikami do neba vychvaľovaný výkon v dráme Edwarda Zwicka Krvavý Diamant.

V režisérskej kategórii je aj Stephen Frears za svoju novinku The Queen, ktorá odišla so štyrmi nomináciami, vrátané očakávanej nominácie na ženský herecky výkon Helen Mirren, ktorá je už od premiéry filmu horúcou favoritkou aj na cenu najvyššiu – Oscar.

V komediálno – muzikálnu kategórii kraľuje muzikál Dreamgirls, v hlavných úlohách s Beyonce Knowless (taktiež nominovaná za herecky výkon), Jamiem Foxxom a Eddiem Murphym. Adaptácia brodwayskeho muzikálu sa môže tešiť piatim nomináciám, a zároveň hereckej účasti Jennifer Hudson (taktiež nominovaná), ktorá ohúrila svet svojim neuveriteľným hlasom v americkej verzii Superstar.

Fanúšikov Borata poteší že talentovaný reportér dosiahol nominácie jak na najlepší film tak na herecky výkon v hlavnej úlohe.

Aj tohto roku to bude zaujímavý boj, jednak odveta Eastwood – Scorsese (spomeňte si na Million Dollar Baby a Letca) a jednak dvojitý zásah Lea DiCapria, či bezpodmienečnú účasť Potomkov Ľudí (ktorá zatiaľ v nomináciách nefiguruje, keďže ma premiéru v Amerike koncom decembra).

kompletný zoznam – tu